Politika

Hovenijer pozdravio odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani u katastar: "Cenimo odluku da krenete dalje"

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

18:22

Hovenijer pozdravio odluku o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani u katastar: "Cenimo odluku da krenete dalje"
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer pozdravio je danas odluku privremenih prištinskih institucija da se u Katastarskoj agenciji u Prištini uknjiži imovina manastira Visoki Dečani.

"Cenimo odluku da krenete dalje. Registracija zemljišta manastiru Dečani je bila demonstracija posvećenosti Kosova održavanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa. Kao što je jutros rekao zamenik pomoćnika sekretara Gabrijel Eskobar, današnja odluka o manastiru Dečani bila je neophodan korak i zahvaljujemo se kosovskim liderima na njihovim naporima da se to unapredi", napisao je Hovenijer na svom nalogu na mreži Iks.

Prethodno su odluku suda pozdravili i šef misije Euleks na KiM Đovani Pjetro Barbano, šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport, ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog, i drugi.

Takozvani ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija