Politika

"Konačno je gotovo": Reagovanja zvaničnika povodom odluke Prištine da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

14:36

"Konačno je gotovo": Reagovanja zvaničnika povodom odluke Prištine da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Brojni evropski i svetski zvaničnici pozdravili su odluku Prištine da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani u Katastar. Naime, ranije danas, kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je odlučio takozvani ustavni sud.

"Zbog viši  državnih ciljeva odlučili smo se na ovaj korak", rekao je Kurti.

Prinskrin/Youtube/GIZ Kosovo

 

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da iako implementacija odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani odavno kasni, ona označava, kako tvrdi "važan korak u posvećenosti Prištine vladavini prava".

"Konačno je gotovo", napisao je Rode na platformi X (Tviter).

Ovu odluku pozdravio je i Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji se danas nalazi u Prištini, te je rekao da je to važan i neophodan korak.

"Želim da napomenem da je današnja odluka za Manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku”, rekao je Eskobar posle sastanka sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani.

Suniong: Dugo očekivana implementacija odluke

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog pozdravio je danas odluku vlade privremenih prištinskih institucija o uknjižavanju zemljišta manastira Visoki Dečani kao "dobrodošao korak".  On je na platformi X naveo da je ovo dobar dan za vladavinu prava na KiM.

Printscreen YouTube/Top Channel Albania

 

"Dugo očekivana implementacija odluke Ustavnog suda iz 2016. godine o slučaju manastira Dečani i registracije manastirskog zemljišta je konačno realnost. EU je zasnovana na vladavini prava. Održavanje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa neophodni su preduslovi za put Kosova ka EU. Današnja odluka je dobrodošao korak, koji pokazuje posvećenost Kosova", napisao je Suniog.

Devenport pozdravio odluku Prištine o Visokim Dečanima

Šef misije OEBS-a u Prištini Majkl Devenport pozdravio je danas odluku vlade privremenih prištinskih institucija da se zemljište manastira Visoki Dečan upiše u katastar.

Medija Centar Beograd

 

"Pozdravljam današnju odluku Vlade da zaduži Katastarsku agenciju da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. koja se odnosi na 24 hektara zemljišta tako što će upisati vlasništvo manastira nad tim zemljištem. Implementacijom će se ispoštovati vladavina prava", napisao je Devenport na platformi X.

Rama: Bolje ikad nego nikad

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da podržava odluku Prištine da manastiru Visoki Dečani vrati zemljište. On je na društvenoj mreži Iks napisao "bolje ikad nego nikad".

"U potpunosti podržavam odluku Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani", napisao je Rama.

Tanjug AP/Armando Babani

 

Ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria". Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.

I Barbano pozdravio odluku

I šef misije Euleks na KiM Đovani Pjetro Barbano pozdravio je danas odluku privremenih prištinskih institucija da se u Katastarskoj agenciji u Prištini uknjiži imovina manastira Visoki Dečani.

''Pozdravljam davno zakasnelo sprovođenje presude Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani. Pravna sigurnost kamen je temeljac vladavine prava'', napisao je Barbano na svom nalogu na mreži X.

Printscreen YouTube/Conflux Center

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija