Aktuelno

Lajčak: Primenom Sporazuma o normalizaciji odnosa mora se baviti na nivou lidera

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2024

-

17:50

Lajčak: Primenom Sporazuma o normalizaciji odnosa mora se baviti  na nivou lidera
Lajčak: Primenom Sporazuma o normalizaciji odnosa mora se baviti na nivou lidera - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas da se očekuje da Beograd i Priština, pre narednog sastanka u ponedeljak u Briselu, podnesu konkretne predloge u vezi sa upotrebom dinara na Kosovu i Metohiji i ocenio da je poslednja runda dijaloga pokazala da se pitanjem primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa mora baviti na nivou lidera.

Lajčak se na Fejsbuku osvrnuo na jučerašnji sastanak u Briselu sa glavnom pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, navodeći da se sa njima susreo kako bi razgovarali o tome kako napredovati u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i drugim pitanjima u vezi sa dijalogom, uključujuči uticaj nedavne odluke takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim operacijama po Srbe na KiM i druge zajednice.

"Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da se implementacijom Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou na sastanku lidera, pod okriljem dijaloga", naveo je on.

Lajčak je rekao da je tokom prethodnih razgovora koje je imao u Beogradu i Prištini istakao potrebu primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa bez odlaganja, kao i rešavanja hitnih pitanja koja utiču na dijalog. 

Tanjug/Marko Đoković

 

On je istakao da je sa intenzivnim pripremama za dijalog završio prošle nedelje u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem. 

"Naši razgovori su bili usredsređeni na hitne teme na dnevnom redu dijaloga, uključujući sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji, uredbu Centralne banke Kosova i lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova", naveo je Lajčak.

On je dodao da je taj sastanak u Beogradu poslužio kao nastavak razgovora koje je prošle nedelje imao sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem, u očekivanju sastanka na nivou glavnih pregovarača. 

Lajčak je naveo i da je protekle nedelje boravio u Berlinu, gde se sastao sa savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom, kao i sa "sagovornicima u Ministarstvu spoljnih poslova" Nemačke. 

"Razgovarali smo o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o situaciji na Zapadnom Balkanu i šire", naveo je Lajčak.

U Briselu je u utorak održan trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine predvođenih Petkovićem i Bisljimijem sa Miroslavom Lajčakom.

Petković je nakon sastanka rekao da je delegacija Beograda insistirala pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, a da je drugo glavno pitanje bila odluka Prištine o ukidanju dinara.

Bisljimi je istakao da će do petka Priština i Beograd poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi sa dinarom, kao i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće nedelje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija