Politika

Nova runda dijaloga u Briselu: Počeo trojni sastanak Petkovića, Lajčaka i Bisljimija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/03/2024

-

11:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu se danas održava sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, a na pregovaračkom stolu, između ostalih, su dve glavne teme - odluka Centralne banke Kosova o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji i Zajednica srpskih opština. Trojni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom počeo je malo pre 13 sati.

Specijalni  izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak oko 11 sati sastao se sa delegacijom Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petrovićem, a prethodno se sastao sa delegacijom Prištine na čelu sa glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Petković je ranije najavio da će tokom razgovora na tehničkom nivou biti reči o svim pitanjima važnim za deeskalaciju situacije, ukljujučujući formiranje Zajednice srpskih opština, ali i zabranu upotrebe dinara na KiM. 

"Tema svakako jeste Zajednica srpskih opština kao prva i osnovna tema, ali drugo važno pitanje je deeskalacija, a u okviru deeskalacije pre svega pitanje dinara i jednostrane odluke Aljbina Kurtija da zabrani Srbima da na Kosovu i Metohiji primaju plate, penzije, socijalna davanja i sve ostalo što dovodi do humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji", rekao je pre nekoliko dana direktor Kancelarije za KiM za RTS.

Twitter/Miroslav Lajčák

 

Kako je nedavno rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao je glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovori od pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom.

On je dodao da će se tokom sastanka razgovarati i o drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga. Stano je rekao da je sveukupna primena takozvanog Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja i da će se u razgovoru dotaći i nekih njegovih aspekata.

Lajčak je, podsetimo, dve delegacije u Brisel pozvao krajem februara, kada je Bisljimi odbio da dođe, poručivši da tema dinara nije za dijalog. Podsetimo da su u Brisel tada i otputovale delegacija Beograda na čelu sa Petkovićem i delegacija Prištine koju su činili predstavnici Centralne banke Kosova. Zbog toga što je odbio da prisustvuje sastanku krajem februara, usledila je ekspresna poseta Lajčaka Prištini, ali i Beogradu. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog, tada se u Prištini sastao sa Bisljimijem, poručio da dinar i te kako jeste tema za dijalog, te podvukao da je Ohridski sporazum najbolji koji je mogao da bude postignut, kao i da EU očekuje njegovu bržu primenu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Samo nekoliko dana kasnije, u Prištinu je otputovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Tokom njegove posete objavljeno je da će u katastar biti upisano zemljište koje pripada manastriru Visoki Dečani, ali je ovaj visoki zvaničkih saopštio da kosovskog premijera nije uspeo da "ubedi u vezi sa upotrebom dinara". Istakao je da se nada će prištinska vlada biti fleksibilna kada je reč o odluci o zabrani upotrebe dinara na KiM.

On je tada i poručio da je potrebno rešenje po pitanju dinara, te naveo da je pitao kosovskog premijera da suspenduje odluku "dok SAD, zajedno sa EU i Kosovom rade na dugoročnom rešenju koje bi odgovaralo potrebama".

"To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to", rekao je Eskobar, koji je dodao da je upotreba dinara na KiM humanitarno pitanje.

Borelj: Nastaviće se pritisci

U susret novoj rundi pregovora, juče se oglasio i visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj koji je poručio da će EU nastaviti da vrši pritisak na obe strane kako bi se ostvario napredak u primeni Ohridskog sporazuma.

On je rekao da su Beograd i Priština postigli "veoma ograničen napredak" u primeni sporazuma, uprkos, kako je naveo, velikoj podršci EU i međunarodne zajednice.

"Veoma mi je žao što ovaj dogovor, koji je bilo veoma teško postići, nije sproveden. Nastavićemo da vršimo pritisak na obe strane kako bismo napredovali, ali godinu dana kasnije, primena nije bila baš onakva kakvu sam očekivao da će biti", rekao je Borelj, te je pozvao lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vreme da dve strane prekinu "začarani krug kriza i tenzija" i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija