Aktuelno

Suđenje Bjelogrliću nastavljeno gledanjem snimaka napada na reditelja Predraga Antonijevića

Komentari

Autor: FoNet

15/04/2024

-

15:06

Suđenje Bjelogrliću nastavljeno gledanjem snimaka napada na reditelja Predraga Antonijevića
Suđenje glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću zbog napada na reditelja Predraga Antonijevića tokom Filmskih susreta u Nišu 2021. godine nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu prikazivanjem delova četiri snimka sa nadzornih kamera niškog hotela "Ambasador".

Na jednoipočasovnom ročistu pregledana su četiri snimka koje je dostavila sudu Policijska uprava u Nišu, među kojima je i snimak na kojem se vidi kako Bjelogrlić otvorenom šakom udara Antonijevića, nakon čega on poteže staklenu čašu ka Bjelogrliću i na kraju je vraća na sto.

Kako je naveo advokat odbrane Jugoslav Tintor, taj snimak dokazuje da je tvrdnja Antonijevića da ga je Bjelogrlić udario zatvorenom šakom netačna.

Javni tužilac je potvrdio navode odbrane da se na snimku vidi otvorena šaka Bjelogrlića, ali da se ne vidi trenutak udarca, jer je Bjelogrlić nagnut telom iznad Antonijevića. Advokati odbrane su se složili sa tom konstatacijom.

Tintor je konstatovao da se na snimku jasno vidi da je Antonijević "potegao čašu ka Bjelogrliću i da mu je Bjelogrlić zadržao ruku".

Bjelogrlić je zatražio od suda da se kao svedok dovede stručnjak za oblast video montaže koji će potvrditi da na jednom video zapisu nedostaje 50 sekundi snimaka koji su, po njegovom mišljanju ključni za slučaj.

Kao i na prethodnom ročištu, odbrana je izrazila sumnju da je dokazni materijal kompromitovan jer niška policija nije dostavila snimke sa kamere broj četiri, koja se nalazila iznad recepcije i bila usmerena na sto za kojim se sve dešavalo.

Bjelogrlićevi advokati su za ovo ročište obezbedili tehniku za iznošenje dokaza, ali sudija nije dozvolila da bude uneta u sudnicu, obrazloživši da je takav postupak odbrane nedopustiv i uvredljiv.

Tintor je nakon ročišta izjavio novinarima da se na prikazanom video materijalu jasno vidi da je montiran i sečen. Naglasio je da je to strogo zabranjeno kada je reč o snimcima koji služe kao dokaz u postupku i da je time sve kompromitovano.

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da nedostaje ključnih 50 sekundi, a kada bi taj deo snimka postojao, jasno bi se videlo ko govori istinu, a ko laž. Tintor je objasnio da je utvrđeno da prvi udarac nije bio udarac pesnicom - kako tvrdi Antonijević, već otvorenom šakom - kako tvrdi Bjelogrlić.

"Moglo se utvrditi jasno iz snimka da nije tačno da je Antonijević uzeo čašu da bi je odbacio već je sve vreme drži u desnoj ruci želeći da njome udari Bjelogrlića u glavu, a Bjelogrlić mu nanosi udarce kako bi tu čašu ispustio iz ruke", rekao je Tintor.

Tintor je objasnio da je na današnjem ročištu izdejstvovano da sud koristi opciju zumiranja i usporavanja snimaka pri reprodukciji i da su zbog toga jasno vidljivi detalji i konstatovane okolnosti.

Naredno ročište zakazano je za 29. maj, kada će biti ispitani svedoci. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija