Aktuelno

Najmračnije lice Belivukovog klana: Za šta se tereti Marko Miljković zvani Mesar, desna ruka Velje Nevolje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

21:45

Najmračnije lice Belivukovog klana: Za šta se tereti Marko Miljković zvani Mesar, desna ruka Velje Nevolje
Marko Miljković (u plavoj majici) - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Kriminalna organizacija Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, koja se tereti se za najteže zločine, posebno se istakla po ekstremnoj brutalnosti u načinu na koji je likvidirala svoje žrtve. Sama optužnica koja je podignuta 30. jula, ali i izjave nadležnih u državi i bezbednostnim strukturama, ukazali su da iza te brutalnosti stoji desna ruka Belivuka, Marko Miljković, poznat i kao Mesar.

Miljković, najbliži saradnik Belivuka, označen je prema optužnici, ali i iskazu jednog od pripadnika klana, kao osoba koja je "mamila žrtve" do mesta gde će biti likvidirane na najbrutalniji način, a zajedno sa Belivukom nalazi se i na fotografijama užasavajućeg sadržaja, koje je ministar policije Aleksandar Vulin pokazao u javnosti i na kojima pozira pored unakaženog tela žrtve.

Miljkoviću se, prema optužnici, na teret stavlja da je izvršio četiri teška ubistva u saizvršilaštvu, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. On se, takođe, tereti za otmicu, kao i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prema detaljima optužnice objavljenim u medijima i iskazu jednog od pripadnika klana, Bojana Hrvatina, Miljkovićeva uloga bila je da smišlja prevare kojima bi namamili žrtve do mesta gde su ih kidnapovali i prevozili u Ritopek, gde se nalazila soba koju je klan zvao "klanica". Tu su, kako se sumnja, vršene likvidacije nakon kojih su se, kako su nadležni više puta istakli u javnosti, raskomadana tela žrtava mlela u mašini za meso.

Screenshot

 

O brutalnosti Marka Miljkovića govorili su i zvaničnici iz državnog vrha.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tako, govoreći o likvidaciji Vlastimira Miloševića, koja se desila 2017. godine, spomenuo Miljkovićev nadimak Mesar, ali i to da mu je Milošević bio kum.

"Ubijeni je inače kum gospodina Miljkovića, Mesara, koji se hvalio rečima ‘kakav sam ja kralj, ubio sam dvojicu kumova'", izjavio je Vučić gostujući na TV Pink.

"Psihopatska struktura ličnosti"

U optužnici, čiji su delovi objavljeni u medijima, ali i na osnovu tonskog zapisa komunikacije pripadnika Belivukovog klana koja je takođe dospela u javnost naslućuje se način na koji su žrtve ne prevaru dovođene na lokaciju, gde su, prema optužnici, mučeni na svirep način i potom likvidirani.

U optužnici je opisan i jedan od primera kako je, kako se sumnja, Miljković namamio pripadnika suparničkog, škaljarskog klana. Navodno, on se preko "Skaj" aplikacije dopisivao sa pripadnicima tog suparničkog klana, lažno se predstavljajući kao njihov član. Tako je, kako se navodi, namamio Mila Radulovića zvanog Kapetan, koga su potom iskoristili kako bi kidnapovali još škaljaraca. 

Tokom gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Pink, u emisiji je prikazana i fotografija Miljkovića sa jednim pripadnikom škaljarskog klana.

"Oteli su ga i držali na nepoznatoj lokaciji. Morao je da se ponaša normalno i da navlači svoje da kao dođu da likvidiraju Belivuka. On je pod kontrolom slao poruke (Aleksandru) Šarcu i (Lazaru) Vukićeviću. Posle toga su ih mučili“, rekao je Vučić.

E-Stock, E-Stock/Miloš Rafailović

 

Jedan od tako namamljenih je, sumnja se, i Lazar Vukićević. Na audio snimku komunikacije Belivukovog klana koji je takođe objavljen na TV Pink, između ostalog, čuje se kako Belivuk i Miljković sa svojim saradnicima planiraju kako će namamiti Vukićevića u Ritopek.

On je, kako se sumnja, otišao u Ritopek namamljen lažnom porukom da je Radulović uhvatio Belivuka. Nakon toga ga niko ga više nije video. Vukićević je, inače, je jedna od pet žrtava za čija se ubistva optužnicom tereti Belivukov klan.

O brutalnosti, međutim, svedoče i fotografije zločina ovog kriminalnog klana do kojih je došla srpska policija, a koje su pokazane u medijima. Na njima su prikazani ekstremni i svirepi prizori.

Naime, na nekim od fotografija se vidi kako Veljko Belivuk i Marko Miljković poziraju pored tela osakaćenih i mučenih žrtava. Na jednoj od fotografija se vidi i poruka urezana nožem u telo žrtve.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ranije je za Euronews Srbija objasnio da iza svireposti Belivukovog klana stoji psihološka pozadina.

"U pitanju je psihopatska struktura ličnosti te cele grupe, jer samo takva struktura ličnosti uživa u mučenju svojih žrtava, nanošenju bola i povreda, i smrti drugih ljudi", rekao je Radovanović.

Naglasio je i da je brutalnost koju je ispoljila ova kriminalna organizacija, odnosno kasapljenje žrtava u delovima, i to svake žrtve, bez izuzetaka - nešto što je u svetu organizovanog kriminala malo zapamćeno.

"Dobro organizovana grupa"

Podsetimo, 4. februara pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su ukupno 19 osoba osumnničenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koju predvodi Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmice.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija na tridesetak lokacija, koje su koristili osumnjičeni, pronađeni su predmeti i tragovi izvršenih krivičnih dela, saopštio je MUP.

"Ova kriminalna grupa bila je dobro organizovana i bilo je potrebno ozbiljno vreme i udružene snage pripadnika MUP i BIA da bi se obezbedili valjani dokazi u ovom slučaju", rekao je prilikom hapšenja članova kriinalnog klana Veljka Belivuka, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bogdan Pušić.

Printscreen/MUP

 

Pre nekoliko dana, optužnica, koja ima više od 320 stranica, prošla je proveru Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, i poslata je okrivljenima i njihovim braniocima, te oni sada imaju pravo žalbe. Mediji navode i da je moguće proširivanje optužnice protiv Belivukovog klana, kao i da se navodi da su ubili Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

Osumnjičenima za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, 2. avgusta produžen je pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija