Aktuelno

Nije održano pripremno ročište za ubistva u Duboni i Malom Orašju: Optuženi izveden iz sudnice nakon incidenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Smederevu trebalo je da počne pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću koji je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devetoro ljudi i ranio 12 osoba. Optuženi je nakon incidenta izveden iz sudnice, javlja reporterka Euronews Srbija. Na njega su "skočili" roditelji ubijenih čim je ušao u prostoriju.

"Haos je bio. Svi su krenuli kada je ušao u prostoriju. Ušao je pognute glave. Gde je ta hrabrost sada. On je streljao moju decu. U mog sina je sasuo deset metaka, osam u moju ćerku. I sada mu se sudi... Šta mu se sudi? Haos ćemo da napravimo. Njimu samo doživotna kazna zatvora", rekla je okupljenim novinarima ispred sudnice majka ubijenih Milana i Kristine Panić.

U sudnicu je ušla i ekipa Hitne pomoći, koja je izvela jednu ženu. Reporterka Euronews Srbija javlja da je reč o majci jednog od ubijenih koja se onesvestila. Prema novim informacijama, osim nje, onesvestila se još jedna osoba.

Kako saznajemo pripremno ročište nije održano. Jedan od advokata oštećenih Nebojša Perović rekao je novinarima da će se pripremno ročište nastaviti u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, ali nije mogao da precizira kada.

"Dogodila se očekivana stvar, prosto je nezamislivo da porodice oštećenih mirno posmatraju i imaju prvi susret sa zločincem koji je pobio njihovu decu. Pripremno ročište se danas nije održalo, odloženo je iz razloga što nije bilo mogućnosti, neće se nastaviti u zgradi Višeg suda u Smederevu. Ovaj postupak će se nastaviti u zgradi Višeg suda u Beogradu u Ustaničkoj zbog fizičko-tehničkih uslova i mogućnosti odvijanja suđenja", rekao je Perović.

Pripremna ročišta zatvorena za javnost

Inače, pripremna ročišta su zakonom zatvorena za javnost. Na njemu je danas okrivljeni za masovno obistvo, ali i njegov otac, koji je takođe obuhvaćen optužnicom, trebalo da se kratko izjasne o krivici. Tužilac je trebao da pročita optužnicu, a odbrana da iznese uvodna izlaganja i dokazne predloge.

Tek po završetku pripremnog ročišta, sud treba da odredi datum zvaničnog početka suđenja.

Osim roditelja ubijenih u selima Malo Orašje i Dubona u sudu su bili i Miljana Martinović i Milanka Negić, majke devojčica koje su ubijene u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Neki od roditelja u rukama su nosili fotografije ubijenih. Ispred zgrade suda bili su pripadnici policije. 

Više od godinu dana čekanja

Današnje ročište je zakazano nakon više od godinu dana od masovnog ubistva. Optužnica je podignuta 18. oktobra prošle godine, a potvrđena je u martu ove godine. Prvookrivljenom se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, dok se njegov otac takođe tereti za nedozvoljeno držanje oružja i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Inače ujaku i bratu prvookrivljenog, koji su takođe obuhvaćeni optužnicom, jer se sumnja da su kući neovlašćeno držali oružje, sudiće se u Kragujevcu, jer su krivična dela za koja se terete izvršena na toj teritoriji.

Sva četvorica se od trenutka hapšenja nalaze se u pritvoru, a izvršilac ubistava u trenutku izvršenja zločina nije imao navršenu 21 godinu, što znači da prema zakonu, ne može da dobije više od 20 godina zatvora.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija