Društvo

Obeležavanje godišnjice zločina: Čule se sirene u Malom Orašju, cveće položili i roditelji dece ubijene u "Ribnikaru"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/05/2024

-

11:25

Obeležavanje godišnjice zločina: Čule se sirene u Malom Orašju, cveće položili i roditelji dece ubijene u "Ribnikaru"
Obeležavanje godišnjice zločina: Čule se sirene u Malom Orašju, cveće položili i roditelji dece ubijene u "Ribnikaru" - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Jednominutnim oglašavanjem sirena, recitalom posvećenom ubijenima i govorima o nastradalima iz njihovog privatnog života počeo je program posvećen nevinim žrtvama masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni. Nakon toga prikazan je i polučasovni Očekuje se i prikazivanje film "Nebeska družina".

Pre samog programa sećanja, porodice žrtava, njihovi prijatelji i ostali građani palili su sveće i polagali cveće na mestu na kom je stradalo šest od ukupno devet žrtava ovog zločina. Među njima su bile i porodice nastradale dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koje su samo dan ranije doživeli sličnu sudbinu.

Tanjug/Marko Đoković

 

Na samom programu su dati pomeni i stradaloj deci u "Ribnikaru", ali je istaknuto da ne treba zaboraviti i ranjene u ovim strašnim zločinima.

Ivana Bošković, nastavnica petorice mladića iz Malog Orašja, održala je govor.

"Petar Mitrovića Peca. Nadimak još iz osnovne škole, moja prva generacija i moje prvo odeljensko starešinstvo. Voleo je fudbal, folklor, posvećen pravoslavlju i crkvi. Član lovačkog društva. Oformljen i uspešan mladić u svakom smislu. Ne znam da li je bila teža njegova rečenica "tata, pobi nas čovek u Ravnom Gaju ili ona koju sam ja čula te noći: Ivana, neko je pobio našu decu. Pucao je. Obe ću pamtiti dok sam živa. Niko nije ni sanjao da će se u toj kobnoj noći 4. maja završiti njihovi tek započeti životi, a svi su obećavali. Bili su poslušni sinovi, unuci, vaspitavani su u skladu sa svim moralnim načelima domaćinskih kuća iz kojih su potekli. Svi iz jednog sela i svi nas napustili u jednom danu. Još jedna krvava bajka na surovom Balkanu".

U prisustvu porodica nastradalih u Duboni i Malom Orašju, delegacija fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan i stotina gledalaca počeo je memorijalni turnir u malom fudbalu "Za naše anđele".

Podsetimo, nešto manje od 40 sati nakon tragedije u centru Beograda u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", 60 kilometara dalje, u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, 4. maja prošle godine, dogodio se još jedan masakr u kojem je stradalo devetoro i ranjeno 12 uglavnom mladih ljudi. Na njih je tada iz automatskog oružja pucao Uroš. B.

Naime, dve žrtve bile su maloletne. U Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (15), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25), dok su u Duboni ubijeni Milan Panić (22) i njegova sestra Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (25).

Tanjug/Veran Matić

 

U optužnici je navedeno da je Uroš B. u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Takođe, navedeno je da je pokušao  da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo predlaže maksimalnu kaznu od po 20 godina za Uroša B. i njegovog oca.

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

On u vreme izvršenja zločina nije napunio 21 godinu, što se vodi kao mlađi punoletnik, a prema odredbama Krivičnog zakonika, nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već maksimalno 20 godina iza rešetaka.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Međuitim, ni godinu dana nakon zločina, suđenje Urošu B. za ubistva u Duboni i Malom Orašju još uvek nije počelo. Pripremno ročište zakazano je za 23. maj. Optužnica protiv Uroša B. podignuta je 18. oktobra prošle godine, a potvrđena 19. marta ove godine.

Saša Panić, Miroslav Todorović i Stefan Marković iz Dubone podneli su krivičnu prijavu protiv Biljane B, majke Uroša B. Prijava je podneta zbog lažnog prijavljivanja oca ubijenog Dalibora Todorovića i oca ubijenih Kristine i Milana Panića kao i za davanje lažnog iskaza pred tužilaštvom, nedozvoljeno posedovanje oružja.

Rekonstrukcija kretanja u noći masovnog ubistva

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, policija je uspela da rekonstruiše Blažićevo kretanje je pa utvrđeno da je Uroš B. izašao iz svoje kuće u selu Šepšin oko 21.45 sati. Naime, u noći krvavog pira on je naoružan išao kroz tri sela: Šepšin, Malo Orašje i Dubonu.

On je najpre u selu Malo Orašje, prišao zapaljenoj logorskoj vatri na lokalnom fudbalskom igralištu. Prema nezvaničnim informacijama, mladići okupljeni oko vatre, zbog mraka, nisu videli da je Blažić naoružan, pa su ga pozvali da im se pridruži i sa njima popije piće.

Prema rečima meštana, svi ubijeni mladići su se dobro znali i družili su se ceo život, zajedno su putovali i okupljali su se. Tu je Blažić prvi put upotrebio oružje kada je pucao i ubio petoricu mladića.

Nakon toga Blažić je seo u automobil i zaputio se ka selu Dubona. Pre toga, na putu ka ovom selu, video je grupu ljudi na koje je takođe pucao i tom prilikom ranio više njih.

Kolima je nastavio dalje, pa je u centru Dubone, na lokalnom igralištu cev automata gurnuo kroz prozor i zapucao. Tada je ubio K.P. i D.T. Policajac koji tada nije bio na dužnosti, M.P, je potrčao nakon toga ka Blažiću ali je on počeo da puca i u njega i tada ga je ubio.

Euronews, Tanjug/AP/Armin Durgut, Tanjug/STR, Pixabay

 

Nakon toga, krenuo je ka selu Šepšin, nekoliko kilometara severozapadno od Dubone, gde mu se izgubio svaki trag.

Major Nemanja Đuran iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije je rekao ranije za RTS da je, s obzirom da je osumnjičeni iz tog kraja, dobro je poznavao lokalne puteve. Između mesta Malo Orašje i Dubona je išao sopstvenim vozilom, a potom se zaglavio u nepristupačnim putevima i jedan deo je prešao peške.

"Nastavio je ka Malom Požarevcu, ali videvši da je policija na naplatnoj rampi, zaustavio je taksistu, ušao i rekao mu da je naoružan bombom i da će ga razneti ako ne vozi gde on kaže", rekao je ranije Đuran.

Taksistu je primorao da ga odveze do sela Vinjište kod Kragujevca, gde ga je kasnije policija i uhapsila.

Policija je pretresom vikendice koju osumnjičeni koristi u mestu Šepšin, pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija