Aktuelno

Ubica saslušavan četiri sata: Pucao na ljude na tri lokacije, pa oteo taksistu, policija rekonstruisala kretanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2023

-

16:27

Ubica saslušavan četiri sata: Pucao na ljude na tri lokacije, pa oteo taksistu, policija rekonstruisala kretanje
Ubica saslušavan četiri sata: Pucao na ljude na tri lokacije, pa oteo taksistu, policija rekonstruisala kretanje - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Dvadesetogodišnji Uroš Blažić iz Dubone, juče je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu gde je priznao izvršnje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije pucao automatskom puškom na više osoba.

Nezapamćen zločin desio se u noći između četvrtka i petka. Blažić je tada pucao iz automatske puške na ukupno tri lokacije na području Smedreva i Mladenovca i pritom ubio osam osoba, a ranio njih 14. Prema pisanju Politike, jučerašnje saslušanje Blažića u tužilaštvu je trajalo gotovo četiri sata i na njemu je on detaljno opisivao zločine za koje se tereti. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je osumnjičeni Blažić kao jedini motiv za ovu pucnjavu naveo "omalovažavanje". Na saslušanju je rekao i  da je pucao da bi zastrašio stanovništvo u tim mestima.

Naredbom o sprovođenju istrage njemu se na teret stavlja izvršenje čak pet krivčnih dela: teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materijala, otmica i nevolašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Takođe, u daljem toku istrage biće naložena različtina veštačenja, među kojima je i psihijatrijski pregled kako bi se utvrdilo da li je Blažić u vreme izvršenja krivičnih dela bio uračunjljiv. 

Danas je sahranjeno troje stradalih u Duboni kod Mladenovca, dok su juče su na seoskom groblju u Malom Orašju sahranjeni mladići koji su bili prve žrtve ovog krvavog pira. Pucnjava u tri mesta desila se dan nakon što je trinaestogodišnji K.K. u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osam učenika i radnika obezbeđenja.

Rekonstrukcija kretanja u noći masovnog ubistva

Policija je uspela da rekonstruiše Blažićevo kretanje je pa utvrđeno da je on izašao iz svoje kuće u selu Šepšin oko 21.45 sati. Naime, u noći krvavog pira on je naoružan išao kroz tri sela: Šepšin, Malo Orašje i Dubonu.

Politika piše da je najpre u selu Malo Orašje, prišao zapaljenoj logorskoj vatri na lokalnom fudbalskom igralištu. Prema nezvaničnim informacijama, mladići okupljeni oko vatre, zbog mraka, nisu videli da je Blažić naoružan, pa su ga pozvali da im se pridruži i sa njima popije piće.

Prema rečima meštana, svi ubijeni mladići su se dobro znali i družili su se ceo život, zajedno su putovali i okupljali su se. Tu je Blažić prvi put upotrebio oružje kada je pucao i ubio petoricu mladića: L.M. (20), A.M. (15), M.M. (18), N.S. (21) i N.M. (15).

Nakon toga Blažić je seo u automobil i zaputio se ka selu Dubona. Pre toga, na putu ka ovom selu, video je grupu ljudi na koje je takođe pucao i tom prilikom ranio više njih.

Euronews, Tanjug/AP/Armin Durgut, Tanjug/STR, Pixabay

 

Kolima je nastavio dalje, pa je u centru Dubone, na lokalnom igralištu cev automata gurnuo kroz prozor i zapucao. Tada je ubio K.P. i D.T. Policajac koji tada nije bio na dužnosti, M.P, je potrčao nakon toga ka Blažiću ali je on počeo da puca i u njega i tada ga je ubio.

Nakon toga, krenuo je ka selu Šepšin, nekoliko kilometara severozapadno od Dubone, gde mu se izgubio svaki trag. Major Nemanja Đuran iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije je rekao ranije da je, s obzirom da je osumnjičeni iz tog kraja, dobro je poznavao lokalne puteve. Između mesta Malo Orašje i Dubona je išao sopstvenim vozilom, a potom se zaglavio u nepristupačnim putevima i jedan deo je prešao peške.

"Nastavio je ka Malom Požarevcu, ali videvši da je policija na naplatnoj rampi, zaustavio je taksistu, ušao i rekao mu da je naoružan bombom i da će ga razneti ako ne vozi gde on kaže", rekao je Đuran ranije za RTS. Taksistu je primorao da ga odveze do sela Vinjište kod Kragujevca, gde ga je kasnije policija i uhapsila.

Prilikom pretresa pronađen arsenal

Policija je pretresom vikendice koju osumnjičeni koristi u mestu Šepšin, pronašla karabin sa optikom, pištolj, signalni pištolj, dva prigušivača, lovački nož i druge delove oružja, 164 metka različitog kalibra, 13 lovačkih patrona, 12 čaura, 4 signalna metka i 25 komada karabinske municije.

Takođe, prilikom pretresa kuće i pomoćnog objekta u naselju Vinjište, policija je pronašla četiri ručne bombe, više kutija sa pištoljskom municijom, više komada puščane municije, okvir za pištolj, dva okvira najverovatnije za automatsku pušku, nosač optike, kao i automatsku pušku bez fabričkog broja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija