Aktuelno

Državni sekretar MUP: Patrole policije od sutra blizu svake škole, kod tržnih centara, u parkovima, na trgovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

07/05/2023

-

11:14

Državni sekretar MUP: Patrole policije od sutra blizu svake škole, kod tržnih centara, u parkovima, na trgovima
Državni sekretar MUP: Patrole policije od sutra blizu svake škole, kod tržnih centara, u parkovima, na trgovima - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

U svim školama u Srbiji, od sutra od osam časova, biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave, koji će preventivno delovati, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Stevandić je takođe rekao da će u toku ove godine MUP zaposliti novih 1.200 policijskih službenika.

"Već sutra od osam časova, pre početka nastave, u svim školama u Srbiji, a ima ih oko 1.800. biće prisutni policijski službenici sve do kraja nastave koji će preventivno delovati da ne dođe do prekršaja i sprečavati njihovo izvršenje", rekao je Stevandić za RTS. 

Angažovanjem dodatnih 1.200 policajaca, kaže, obezbediće se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o bezbednosti učenika i zaposlenih.

"Poseban akcenat stavićemo i na učenike u saobraćaju u zonama škola, kao i na otkrivanje vatrenog oružja, psihoaktivnih supstanci...", rekao je Stevandić.

Naglasio je da će, osim u zonama škola, u narednom periodu biti pojačano angažovanje policijskih službenika na svim javnim mestima gde se okuplja veliki broj građana - na trgovima, ulicama, tržnim centrima, železničkim i autobuskim stanicama, sportskim priredbama.

Podstimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio niz mera koje država planira da preduzme.

"Mi ćemo primiti 1.200 policajaca u narednih šest meseci, i prebaciti 1.000 policajaca više da provode vreme u školi, da roditelji mogu da se osećaju sigurno, da pored obezbeđenja postoji policajac gotovo uvek u školi, dok ne dostignemo nivo za godinu dana da je uvek u školi", rekao je on.

"Time ćemo, ne samo podići sigurnost, već i smanjiti vršnjačko nasilje u školi za 80 odsto što je velika stvar, jer oni koji tuku slabije od sebe, uvek imaju strah od onih koji su jači, a država je, nesumnjivo, najjača. To je za sigurnost roditelja, pre svega majki, jer znam da nijedna majka i baka nisu spavale u Srbiji u prethodnih 48 sati. U Beogradu imamo 331 školu, i biće 331 policajac da sedi u školama. Biće ih naravno i više od toga, da imaju zamene", dodao je on. 

U Srbiji je od petka na snazi trodnevna žalost zbog dve masovne pucnjave koje su šokirale javnost. Prvo je trinaestogodišnjak u sredu ujutru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Detaljnije o svemu pročitajte u posebnom blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija