Aktuelno

DANI ŽALOSTI U SRBIJI "Dve devojke povređene kod Mladenovca kritično, devojčica iz škole životno ugrožena"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/05/2023

-

09:36

DANI ŽALOSTI U SRBIJI "Dve devojke povređene kod Mladenovca kritično, devojčica iz škole životno ugrožena"
DANI ŽALOSTI U SRBIJI "Dve devojke povređene kod Mladenovca kritično, devojčica iz škole životno ugrožena" - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović, Armin Durgut, Igor Stanić, Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je od petka na snazi trodnevna žalost zbog dve masovne pucnjave koje su šokirale javnost. Prvo je trinaestogodišnjak u sredu ujutru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Juče su sahranjena četiri učenika iz čkole na Vračaru i radnik obezbeđenja, a u mestu Malo Orašje i pet mladića koji su tu poginuli. Napadač iz Mladenovca je saslušan i određen mu je pritvor.  

Klučni događaji

  • Mladić koji je u okolini Mladenovca ubio osam osoba i ranio 14 saslušan i određen mu je pritvor 
  • U pritvoru je i otac dečaka koji je pucao u školi na Vračaru 
  • U Srbiji od petka na snazi trodnevna žalost 
  • Sahranjena četiri učenika i čuvar iz škole na Vračaru, kao i pet mladića iz Malog Orašja 
  • Učenici OŠ “Vladislav Ribnikar” vraćaju na na nastavu od srede u ciklusima 

23.40 Mitropolit Joanikije upisao se u knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Crnoj Gori

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije upisao se danas u knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Podgorici, koja je otvorena povodom dve velike tragedije u Srbiji, u kojima je ubijeno 17 ljudi. Mitropolita Joanikija dočekala je otpravnica poslova u Ambasadi Jelisaveta Čolanović sa saradnicima, prenosi Radio Svetigora.

22.37 Ambasada Srbije: Zahvalni smo bratskoj Crnoj Gori na saosećanju

Ambasada Srbije u Crnoj Gori izrazila je zahvalnost "bratskoj Crnoj Gori" na iskazanom saosećanju, nakon dva masovna ubistva u Srbiji, u kojima je ubijeno 17 osoba. Iz ambasade Srbije u Crnoj Gori, gde je treći dan otvorena knjiga žalosti, rekli su za TV Vijesti da su dirnuti brojem građana koji odaju počast žrtvama i zahvalni bratskoj Crnoj Gori na saosećanju u nezapamćenom bolu.

21.39 Parezanović: Nastava će se od sutra odvijati normalno u svim srednjim i osnovnim školama

Načelnica školske uprave Čačak Slađana Parezanović izjavila je danas da će se od sutra, nastava koja je bila u prekidu da se odvija normalno u svim osnovnim i srednjim školama u Čačku. "Prema mojim saznanjima iz komunikacija sa sindikatima nastava će se odvijati potpuno normalno u svim školama po nastavnom programu", kazala je Parezanović za Tanjug. Nastava je bila u prekidu od četvrtka zbog tragičnih događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

20.30 Vučić: Donećemo veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je gostujući u Dnevniku 2 mere koje će uslediti nakon dva masovna ubistva na Vračaru i u kod Mladenovca, u kojima je ubijeno 17 ljudi. Kako kaže, u pitanju su "veoma oštre mere koje će suštinski promeniti srpsko društvo". Opširnije u posebnom tekstu.

18.21 Šta su "amok" napadi?

Nakon dve masovne pucnjave u Srbiji, penzionisani pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Dragan Džamić kaže za RTS da sve što se desilo može da se označi kao "amok napadi". Opširnije o tome u posebnom tekstu.

16.08 Si Đinping uputio pismo saučešća predsedniku Vučiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo saučešća predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. "Šokiran sam vestima o dve uzastopne pucnjave koje su dovele do žrtava u Vašoj zemlji. Želim da u ime Vlade, naroda Kine, kao i u svoje ime, izrazim duboko žaljenje za stradalima, njihovim porodicama uputim iskreno saučešće i poželim brz oporavak povređenima“, navodi se u pismu saučešća predsednika Narodne Republike Kine, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

14. 15 Sahrana troje nastradalih u Duboni

Dubona se danas oprašta od troje nastradalih u ovom selu kada je na njih pucao dvadesetogodišnji Uroš Blažić. Reč je o policajcu M.P. koji je nastradao u trenutku kada je pokušao da spasi svoju sestru K.P. i koji u trenutku tragdedije nije bio na dužnosti. Na istom mestu ubijen je i D.T. Nvosti navode da su svi kovčezi bele boje a opelo služi Vladika Jovan, episkop šumadijski.

13.32 Pjanović: MUP poziva građane da od sutra predaju svoje nelegalno oružje

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane Srbije da od sutra predaju svoje nelegalno oružje mesno nadležnoj policijskoj stanici od 7 do 19 časova i da za to apsolutno nemaju niti krivično-pravno, niti prekršajno-pravnu odgovornost , kao ni obavezu da obrazlažu poreklo tog oružja, izjavila je za Tanjug Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, što mu je i obaveza i pravo, shodno obavezama prema Zakonu o oružju i municiji doneo je naredbu koja podrazumeva postupak legalizacije, navela je ona.

Odluka je objavljena i u Službenom glasniku.

13.20 Zirojević: Na Savetu roditelja nismo pričali o učeniku koji je ubio decu u školi

Član Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević izjavila je za Tanjug da se na sednicama Saveza roditelja nikada nije pričalo o učeniku K.K. koji je u sredu ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja u ovoj školi.

Navela je da prema onome što je mogla da čuje od đaka koji su K.K. poznavali da je njegovo ponašanje bilo takvo da ništa nije ukazivalo da se može desiti tragedija, ali da je primećeno da je bio kompetitivan te se nekada pomalo svađao sa decom koja su možda bila bolja od njega na nekom času.

"Sada se priča da je baš to razlog i da ga niko nije maltrerirao iz te smene", rekla je Zirojević. 

Istakla je da su deca iz ove škole sada u strahu, da brinu u kakvom su stanju povređeni učenici i da je za njih zapravo sudar sa realnošću bio kada su se pojavile umrlice njihovih drugova i drugarica.

12.59 Filipović: Sve naredne aktivnosti u OŠ Vladislav Ribnikar biće prilagođene đacima

Direktor školske uprave Beograd Dragan Filipović rekao je danas da, iako je odlučeno da se učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vraćaju na nastavu u sredu 10. maja, povratak svakog učenika zavisiće od toga kako se budu osećali i dodao da će sve naredne aktivnosti u toj školi biti u potpunosti prilagođene đacima.

Naveo je da će se učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar vraćati na nastavu u zavisnosti od toga kako se budu osećali i koliko se roditelji budu osećali bezbedno. "Vraćaju se svi učenici u školu Vladislav Ribnikar od 10. maja, ali to će zavisiti od toga kako se deca budu osećala. Nastava će biti prilagođena potpuno učenicima, ako osete potrebu da rade nešto dugo na času da ne pričaju o toj tragediji, nastavnik će biti spreman da pružu podršku", rekao je Filipović.

11.42 Milosavljević: Zakazao je sistem, on mora da se resetuje

Tragedija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ne može se posmatrati kao nešto što je samo problem porodice, već imamo sistemski problem i sistem mora da se resetuje, izjavio je za Tanjug Zoran Milosavljević iz Instituta za političke studije. "Nesporno je da je i porodica odgovorna, ali kada već ona nije delovala preventivno, što je dovelo do ozbiljne posledice, onda moramo da vidimo ko je još morao da primeti da postoji problem. Taj neko je sistem, on je zakazao, dete je premeštano iz odeljenja u odeljenje jer se navodno nije snašlo. Postavlja se pitanje da li je takav način tretiranja problema bio dobar i dovoljan", rekao je on.

Prema njegovim rečima, oni bi trebalo da se, kako se to kaže, stave u cipele roditelja, sistem bi trebalo da se resetuje, a kod nas se reagovalo tek kada se tragedija desila. Milosavljević je ocenio da se nešto ozbiljno desilo u našem društvu i da su mnogi tradicionalni odnosi nestali.

11.39 Janković: Od izmaknute stolice do pucnjave u školi došli smo veoma brzo

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je danas za Tanjug da smo od izmaknute stolice profesorki do pucnjave u školi došli veoma brzo i da se nadala da lično taj "američki model" neće doći u Srbiju. "Mnogo je sada pitanja, a odgovore moramo dati i kao roditelji, i kao nastavnici, i kao društvo, pre svega da se suočimo sa tim da nam se desilo najgore što je moglo da nam se desi, a sada da pokušamo da popravimo naš sistem obrazovanja, školovanja i da naravno pružimo i podršku našoj deci", istakla je ona.

U Srbiji je u toku trodnevna žalost koju je Vlada Srbije proglasila zbog tragedije koja se dogodila u sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik K. K. (13) ubio devet osoba, od kojih osam učenika i jednog radnika obezbeđenja, a ranio sedam - šest đaka i nastavnicu istorije.

11.36 Hirurg KCS Perišić o stanju povređenih kod Smedereva i Mladenovca

Govoreći o stanju povređenih u pucnjavi u okolini Mladenovca i Smedereva, koja se dogodila u toku noći između četvrtka i petka, hirurg Kliničkog centra Smederevo Zlatko Perišić izjavio je da je pacijent sa povredom gluteusa pušten kući.

Ostali povređeni su stabilni, ali su svi životno ugroženi i dalje, dodao je on za Tanjug. Perišić je kazao da je najugroženija devojčica koja je 2005. godište i koja ima povrede jetre, a danas ima intervenciju. Osmoro pacijenata i dalje je zbrinuto u UC, naveo je Perišić.

11.15 Državni sekretar MUP-a: Patrole policije od sutra blizu svake škole, tržnog centra, u parkovima, na trgovima

Patrole policije od sutra će biti blizu svake škole, izjavio je Danilo Stevandić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako je naveo biće pojačana policija i na svim javnim mestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

"Biće pojačano vidljivo prisustvo policije na svim javnim mestima na kojima se skuplja veći broj ljudi: u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima", izjavio je Stevandić ta TV Pink.

10.51 Ružić položio venac i upisao se u knjigu žalosti u OŠ Vladislav Ribnikar

Ministar prosvete Branko Ružić jutros je položio venac i upisao se u knjigu žalosti u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Venac je položio i Emanuel Žiofre šef delegacije Evropske unije u Srbiji i čeka da se upiše u knjigu žalosti, javio je Tanjugov reporter.

09.55 Ministarka Grujičić o stanju povređenih u zločinima kod Mladenovca, Smedereva i Beogradu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navodi za RTS da se dve pacijentkinje povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva nalaze u kritičnom stanju. Ukazuje i da je devojčica, primljena nakon pucnjave u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", i dalje u kritičnom stanju i vitalno ugrožena. Pacijenti u smederevskoj bolnici nalaze se van životne opasnosti. Detaljnije u posebnoj vesti.

09.30 Dvoje operisanih u smederevskoj bolnici stabilno

Dve ranjene osobe koje su operisane u smederevskoj bolnici su stabilno i njihovo stanje se prati, javlja dopisnik RTS-a. Danas će biti sahranjeno troje koji su stradali u Duboni, a juče su sahranjena petorica mladića koji su stradali u Malom Orašju.

09.00 U učionici gde je zločin počinjen nastava se neće održavati do kraja godine

U ponedeljak će prvaci i četvrtaci biti u školskom boravku, a od srede će se u školu vratiti i ostali đaci. U učionici gde je zločin počinjen nastava se neće održavati do kraja godine, piše RTS.

08.40 Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu: Znajte da smo uz vas

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi Vladislav Ribnikar, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.

"Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vaš prijatelj, Gabrijel Eskobar", napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

08.28 U Crnoj Gori dan žalosti zbog žrtava u Srbiji

Crnoj Gori je danas dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

"Na dan žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova", saopšteno je iz crnogorske Vlade, prenosi portal CdM.

"U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obeležavanju dana žalosti", dodaje se u saopštenju. 

Takođe, u Baru je obeležen Dan Evrope, a na svečanosti je takođe odata pošta žtvama dva tragična događaja u Srbiji.

08.00 Saslušan osumnjičeni za zločin kod Mladenovca, određen mu pritvor 

Dvadesetogodišnjem mladiću iz Dubone, koji se sumnjiči da je na teritoriji Smedereva i Mladenovca ubio osam i ranio 12 ljudi, na predlog Višeg javnog tužilaštva u Smederevu je određen pritvor. 

"U.B. je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a kako je naveo, da bi zaplašio stanovništvo tih naseljenih mesta", potvrđeno je Tanjugu u tužilaštvu. 

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti. 

07.30 Tužilaštvo: Lažne vesti ometaju rad državnih organa i mogu da izazovu paniku 

U cilju sprečavanja širenja netačnih vesti, povodom tragedije koja se 3. maja dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" i tačnog informisanja javnosti, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu apelovalo je na medije da objavljuju informacije koje su im potvrđene u ovom tužilaštvu ili Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije.  

Jedini ovlašćeni da daju zvanične informacije su MUP i VJT u Beogradu, koji će blagovremeno izveštavati javnost o rezultatima istrage u skladu sa zakonom, saopštilo je Tužilaštvo. U saopštenju se podseća da širenje lažnih vesti, koje ometaju odluke državnih organa ili mogu da izazovu paniku i nerede, predstavlja krivično delo. 

07.15 Povratak đaka na nastavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede u ciklusima 

Učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar sledeće nedelje vraćaju se u školske klupe. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, đaci će vratiti na nastavu po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana. 

"Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta", navodi se u saopštenju. Opširnije u posebnom tekstu

07.00 Cveće i sveće ispred škole - knjiga žalosti i danas od 10 do 15 časova

Ispred ulaza u Osnovnu školu"Vladislav Ribnikar" građani su se i juče upisivali u knjigu žalosti koja je otvorena u petak. 

Na ogradi škole građani i dalje ostavljaju cveće, igračke, poruke, a ispred ograde pale sveće. U knjigu žalosti građani će moći da se upišu i danas, od 10 do 15 časova. 

06.45 Stručnjak za sociologiju nasilja: Retki slučajevi gde deca ubijaju decu 

Dve masovne pucnjave kakve su u Srbiji bile nezamislive do ove nedelje, dogodile su se u razmaku od samo tri dana. Dok je javnost traži odgovore, stručnjaci koji su se bavili sličnim incidentima u svetu ističu da nije lako objasniti zatšo se oni dešavaju i da postoje različiti faktori. Upravnik odeljenja za sociologiju Univerziteta u Dablinu Siniša Malešević rekao je za Euronews Srbija da se zločini imitiraju u celom svetu. On je posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" govorio za Euronews Srbija istakavši da je i on u šoku jer se Srbija do sada nije susretala sa takvom vrstom incidenata. Opširnije u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Srbija