Društvo

Povratak đaka na nastavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede u ciklusima: Formiran Školski tim za krizne intervencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

12:24

Povratak đaka na nastavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede u ciklusima: Formiran Školski tim za krizne intervencije
Povratak đaka na nastavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede u ciklusima: Formiran Školski tim za krizne intervencije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar, gde je K.K. u sredu 3. maja ubio devet, a ranio sedam osoba, sledeće nedelje vraćaju se u školske klupe.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete đaci će vratiti na nastavu po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.

"Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta", navodi se u saopštenju.

Plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje, a Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja će pružati savetodavnu i stručnu podršku školi.

Za đake, roditelje i zaposlene u školi organizovana je stručna, individualna i grupna podrška, koja je počela juče i u narednom periodu pružaće je psihijatri i psiholozi iz Instututa za mentalno zdravlje, Кlinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa u terminima koji će biti dostavljeni roditeljima.

Stručna podrška biće pružena i u muzičkim i baletskoj školama koje su pohađali tragično nastradali učenici, kao i u školama u Smederevu i Mladenovcu, gde će biti formirani Školski krizni timovi i obezbeđena stručna psihološka podrška za učenike, zaposlene i roditelje.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, UNICEF, Tim za psihološke krizne intervencije u zajednici, Filozofski fakultet, Društvo psihologa Srbije, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" pripremili su Plan intervencije u krizi.

Plan predviđa organizovano pružanje stručne individualne i grupne podrške zaposlenima, deci i roditeljima, organizovan povratak i pripremu dece za povratak u školu. 

Takođe, ministar prosvete Branko Ružić i ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović dogovorili su da će se lokalni saveti za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenima i u svim školama u Srbiji, jer bez obzira na to što mnoga deca nisu bila uključena u sam događaj, već su imala saznanja, mogu pokazati neke reakcije na traumatski događaj, što zahteva podršku zajednice. 

Ministarstvo prosvete i Osnovna škola "Vladislav Ribikar“ mole medije za razumevanje i podršku kako bi učenicima koji su preživeli ovako tešku traumu svi zajedno omogućili prostor za miran povratak u njihovu školu i oporavak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija