Aktuelno

DANI ŽALOSTI U SRBIJI Sahranjeni učenici i čuvar iz škole na Vračaru, kao i mladići iz Malog Orašja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

08:48

DANI ŽALOSTI U SRBIJI Sahranjeni učenici i čuvar iz škole na Vračaru, kao i mladići iz Malog Orašja
DANI ŽALOSTI U SRBIJI Sahranjeni učenici i čuvar iz škole na Vračaru, kao i mladići iz Malog Orašja - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut, Marko Drobnjaković, Miloš Milivojević, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U samo tri dana dve masovne pucnjave šokirale su javnost u Srbiji. Prvo je trinaestogodišnjak u sredu ujutru u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru iz vatrenog oružja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja. Nova tragedija dogodila se u noći između četvrtka i petka u okolini Mladenovca kada je mladić idući kroz nekoliko sela iz automatske puške ubio osam osoba, a ranio 14. Od juče u Srbiji traje trodnevna žalost, a građani odaju počast žrtvama. Vlada Srbije je usvojila nove mere koje podrazumevaju hitne izmene i dopune zakona o oružju i municiji.  

Ključni događaji

  • Mladić u okoloni Mladenovca ubio osam osoba i ranio 14
  • Četrnaestogodišnjak u sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio osam učenika i radnika obezbeđenja 
  • U Srbiji od petka na snazi trodnevna žalost 
  • Vlada Srbije usvojila nove mere: MUP priprema izmene zakona o oružju i municiji 
  • Danas bi trebalo da budu sahranjena četiri učenika iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i radnik obezbeđenja, kao i pet žrtava iz okoline Mladenovca  
  • Ocu dečaka koji je pucao u školi na Vračaru određen pritvor do 30 dana

20.33 Eskobar se upisao u knjigu žalosti u Vašingtonu

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se danas u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi Vladislav Ribnikar, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.

"Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vas prijatelj, Gabrijel Eskobar", napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke.

19.52 Hapšenje zbog izazivanja panike u Rumi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Upravi za tehniku i Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapsili su D. J. (1982) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da je on u objavi na jednoj društvenoj mreži pretio da će uzeti pušku i ubiti sve stanovnike Rume. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

17.55 Završeno saslušanje osumnjičenog za zločin kod Mladenovca, određen mu pritvor

Dvadesetogodišnjem mladiću iz Dubone, koji se sumnjiči da je na teritoriji Smedereva i Mladenovca ubio osam i ranio 12 ljudi, na predlog Višeg javnog tužilaštva u Smederevu je određen pritvor.

"U.B. je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a kako je naveo, da bi zaplašio stanovništvo tih naseljenih mesta", potvrđeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke, da ne ponovi krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti. 

Printskrin/RTS

 

17.18 Tužilaštvo: Lažne vesti ometaju rad državnih organa i mogu da izazovu paniku

U cilju sprečavanja širenja netačnih vesti, povodom tragedije koja se 3. maja dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" i tačnog informisanja javnosti, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu apelovalo je na medije da objavljuju informacije koje su im potvrđene u ovom tužilaštvu ili Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije. 

Jedini ovlašćeni da daju zvanične informacije su MUP i VJT u Beogradu, koji će blagovremeno izveštavati javnost o rezultatima istrage u skladu sa zakonom, saopštilo je Tužilaštvo. 

U saopštenju se podseća da širenje lažnih vesti, koje ometaju odluke državnih organa ili mogu da izazovu paniku i nerede, predstavlja krivično delo.

15.36 Sahranjeno pet mladića u Malom Orašju

Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava. Reč je o pet drugara iz tog mesta koji su prve žrtve masovnog ubice iz okoline Mladenovca

15.35 Sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi "Vladislav Ribnikar".

14.41 U toku saslušanje Uroša Blažića

U Višem javnom tužilaštvu u Smederevu u toku je saslušanje Uroša Blažića, koji je osumnjičen da je hicima iz automatskog oružja ubio osmoro ljudi u okolini Mladenovca, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Više javno tužilaštvo u Smederevu saopštilo je ranije da je na osnovu do sada preduzetih dokaznih radnji i obaveštenja prikupljenih od građana postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni Blažić, iz Dubone izvršio krivična dela Teško ubistvo, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i krivično delo Otmica.

13.51 MUP: Lažan snimak trenutka ubistva u školi "Vladislav Ribnikar"

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji navodno pokazuje trenutak ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je - lažan, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

MUP intenzivno radi na identifikaciji lica koje je objavilo ovaj lažni snimak, a koji je dodatno uznemirio građane, navodi se u saopštenju.

13.35 Ašanin o stanju povređenih u Mladenovcu

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je situacija sa ranjenim pacijentima u masovnom ubistvu kod Mladenovca mnogo bolja nego juče i da je od devet pacijenata, njih četvoro skinuto sa respiratora.

"Oni samostalno dišu, estubirani su, potpuno su svesni i razgovarali smo sa njima. Pored njih četvoro, imamo i pacijenta kojeg smo uspeli da otpustimo kući, to je pacijent 1981. godište, koji je imao prostrelnu ranu u donjem delu leđa", rekao je Ašanin za Tanjug.

Dodao je da su dve pacijenkinje u kritičnom stanju.

"Jedna ima povredu stomaka sa teškim povredama jetre, duodenuma, desnog bubrega i transverzalnog kolena. Druga teška pacijentkinja ima frakturu lobanje, povredu levog oka. To dvoje su nam najteži pacijenti", rekao je Ašanin.

12.55 Cveće i sveće ispred škole

Ispred ulaza u Osnovnu školu"Vladislav Ribnikar", u kojoj je ubijeno osmoro đaka i čuvar škole, građani i danas čekaju da se upišu u knjigu žalosti koja je otvorena u petak.

Na ogradi škole građani i dalje ostavljaju cveće, igračke, poruke, a ispred ograde pale sveće. U knjigu žalosti građani će moći da se upišu i sutra, od 10 do 15 časova.

12.32 Povratak đaka na nastavu u OŠ "Vladislav Ribnikar" od srede u ciklusima

Učenici Osnovne škole Vladislav Ribnikar, gde je K.K. u sredu 3. maja ubio devet, a ranio sedam osoba, sledeće nedelje vraćaju se u školske klupe.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete đaci će vratiti na nastavu po ciklusima, počevši od srede, 10. maja. Za učenike od prvog do četvrtog razreda biće organizovan prihvat, odnosno produženi boravak od ponedeljka 8. maja i svakog narednog dana.

"Formiran je Školski tim za krizne intervencije koji će organizovati povratak učenika u školu i informisaće roditelje o detaljima putem redovnih kanala komunikacije. U cilju pripreme učenika za povratak na nastavu biće održani sastanci Saveta roditelja, Nastavničkog veća i roditeljski sastanci sa roditeljima učenika iz odeljenja koja su bila najdirektnije napadnuta", navodi se u saopštenju. Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

12.32 Uhapšen zbog objave da je sledeća na redu pucnjava u Sremskoj Mtrovici

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su A. S. (22) sa područja grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti. On se tereti da je na društvenoj mreži postavio objavu sa porukom da je sledeća na redu, pucnjava u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju Policijkse uprave iz Sremske Mitrovice.

12.31 Uhapšena trojica maloletnika u Novom Sadu koji su pretili da će oružje poneti u školu 

Policija u Novom Sadu uhapsila je trojicu maloletnika, uzrasta 15 i 16 godina, zbog sumnje da su učinili krivična dela ugrožavanje sigurnosti i izazivanje panike i nereda.

Sumnja se da su ova trojica učenika jedne novosadske srednje škole, na društvenim mrežama, objavljivala preteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, poneti u školu.

Pretresom stana jednog od njih policija je pronašla repliku automatske puške.

11.40 Grujičić: Dečak koji je na Urgentnom biće pušten kući danas ili sutra

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je lepa vest to što je dvoje dece juče pušteno kući, a da će dečak koji je povređen, i Urgentnom je centru, danas ili sutra, takođe, biti pušten kući. Kako je objasnila, devojčica i nastavnica su na Urgentnom centru, i u ponedeljak će biti operisane sa ortopedske strane pošto imaju povrede ruku.

"One su van životne opasnosti. Nastavnica je i dalje jako neraspoložena. Verovatno nije i dalje svega svesna. To niko ne očekuje od svog đaka da će tako nešto da uradi", rekla je Grujičićeva za TV Prva.

Takođe, ona kaže da će P. M. iz Malog Orašja (42) biti danas pušten kući. Ministarka je rekla da je nekoliko njih i dalje u kritičnom stanju.

"M. A. (18) je imala povrede trbuha. S. J. ima povredu kičme kome je urađena drenaža. Devojčica u Tiršovoj je i dalje životno ugrožena. Ima "žestoko" oštećenje mozga, kao i dečak koji je imao povredu vratne kičme iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar". Na svu sreću kičmena moždina mu nije prekinuta, ali će biti potrebno dosta vremena da se on oporavi. Mlad je, a ta njegova mladost je najveća šansa", rekla je Grujičićeva.

11.36 Devojčica privedena na informativni razgovor

Devojčica koja je na TikToku ismevala žrtve masakra koji se desio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru privedena je na informativni razgovor u policiju, potvrđeno je za Euronews Srbija u MUP-u.  

"Reč je o maloletnoj osobi. Informativni razgovor je obavljen sa njom. Protiv roditelja će biti podnete odgovarajuće prijeve, ali o tome odlučuje tužilac", navode u MUP-u. Opširnije u posebnoj vesti.

10.32 Đorić: Brutalan zločin u Mladenovcu, akt ekstremističkog ponašanja, hitno potrebna prevencija

Ekspertkinja za terorizam Marija Đorić izjavila je da je masovno ubistvo u Mladenovcu bez sumnje akt jednog ekstremističkog ponašanja i da je u nekim zemljama to okvalifikovano kao masovna pucnjava.

"Kako god da se okvalifijuje, u pitanju je jedan brutalan zločin, krivično delo koje ne samo da je šokiralo našu javnost i srpsku naciju i region, već vidimo da smo, nažalost, i tema u svetu. Ovo je zaista jedno veliko stanje šoka za našu naciju", rekla je Đorić za Euronews Srbija.

Euronews TV

10.29 MUP apeluje na roditelje: Kontrolišite profile dece na društvenim mrežama 

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na roditelje da društvene mreže dece budu pod kontrolom.

"Poštovani građani, u svetlu svih nemilih događaja, više nego ikada do sada, neophodno je da očuvamo razumnost i stabilnost, pogotovo prema našoj deci koja informacije prate iz različitih izvora i medija - navodi se u saopštenju MUP-a objavljenom na Fejsbuku. Opširnije u posebnom tekstu.

09.05 Stanje povređenih u pucnjavama

Devet pacijenata iz pucnjave u Mladenovcu i četiri iz pucnjave na Vračaru koji su zbrinuti u Urgentnom centru bili su stabilni tokom noći, kaže direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin. 

Iz pucnjave u školi na Vračaru troje učenika zbrinuti su u Univerziottetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj. Dvoje učenika (dva dečaka) otpušteni su na kućno lečenje. Devojčica, koja je teško povređena, i dalje je u teškom stanju. Opširnije u posebnom tekstu.

08.43 Danas sahrana četvoro učenika i radnika obezbeđenja, kao i pet žrtava pucnjave kod Mladenovca

Na beogradskim grobljima danas će biti sahranjeno četvoro učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar", dok će u Malom Orašju biti sahranjeno pet osoba koje su stradale u pucnjavi u blizini Mladenovca.

Na Novom groblju biće sahranjena M.K. u 11.30, kao i M.A. u 15.30 časova, dok će A.D. biti sahranjena na Novom Bežanijskom groblju u 15.15 časova. Sahrana E.K. biće održana na Centralnom groblju sa početkom 12.30 sati, dok će pripadnik obezbeđenja D.V. biti sahranjen na Lešću u 12.15 sati.

Kako navode meštani Malog Orašja, danas će u 14 časova biti održana sahrana petorice momaka koji su stradali u pucnjavi, a još tri sahrane zakazane su za nedelju, takođe u 14 časova.

U ponedeljak će na beogradskom Novom groblju biti održane dve sahrane. Prvo će biti sahranjena A.B. u 15 časova, a potom i A.Č. u 16 časova.

08.24 Šta čeka maloletnika koji je ugasio devet života?

Dečak K.K. (13) koji je u sredu ubio devet osoba i sedam ranio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, nije krivično odgovoran, što znači da za njega neće biti zatvorske kazne ili smeštaja u kazneno popravni dom. Psihijatri kažu da to što nije krivično odgovoran ne znači da je slobodna osoba i da u psihijatrijskoj ustanovi može ostati doživotno, sve zavisi od predstojećeg psihijatrijskog veštačenja.

Advokatica porodice dečaka, Irina Borović rekla je za Tanjug da je sa dečakom već razgovor obavio konzilijum lekara, a dalji pregledi nastaviće se u narednim danima. Stigao je i rezultat toksikološkog nalaza sa VMA koji je negativan, što znači da dečak nije bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva. Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Psihijatar prof. Milutin Nenadović kaže da to što K.K. nije krivično odgovoran, ne znači da je slobodno lice. Opširnije u posebnom tekstu.

08.00 Batut objavio preporuke za postupanje i načine reagovanja na traumatične događaje 

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" izrаzio je nајdubljе sаučеšćе pоrоdicаmа strаdаlih u Оsnоvnој šкоli "Vlаdislаv Ribniкаr" u Bеоgrаdu i pоrоdicаmа strаdаlih коd Mlаdеnоvcа. Institut Batut u saopštenju objavljenom na svom sajtu ističe da je u оvim trеnucimа priоritеt u zdrаvstvеnој zаštiti zbrinjаvаnjе pоvrеđеnih i pružаnjе psihоlоšке pоmоći. Opširnije u posebnom tekstu.

07.01 Širom Srbije građani odaju počast nastradlima, juče u OŠ "Vladislav Ribnikar" bila otvorena knjiga žalosti 

06.34 Određen pritvor ocu dečaka koji je pucao u školi na Vračaru 

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor ocu V. K. (47) čiji je sin K.K. u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio sedam ljudi. Opširnije u posebnoj vesti

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

06.00 Zadržavanje do 48 sati za osumnjičenog za pucnjavu u Mladenovcu, postupak će raditi VJT Smederevo 

Osumnjičenom za pucnjavu u okolini Mladenovca juče je određeno je zadržavanje od 48 sati i u tom roku će biti priveden u Više javno tužilaštvo u Smederevu na saslušanje, rečeno je Tanjugu u PU Smederevo. Postupak za zločin u Mladenovcu će raditi Više javno tužilaštvo u Smederevu, saznao je ranije Tanjug. 

Prvo ubistvo, gde je ubijeno pet do osam osoba, dogodilo se u selu na njihovoj teritoriji nadležnosti. Uviđaj su noćas radili zajedno tri zamenika javnog tužioca iz VJT u Beogradu i više njih iz VJT Smederevo. 

Komentari (0)

Srbija