Aktuelno

Određen pritvor za oca dečaka koji je ubio osmoro dece i čuvara u školi "Vladislav Ribnikar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

05/05/2023

-

18:55

Određen pritvor za oca dečaka koji je ubio osmoro dece i čuvara u školi "Vladislav Ribnikar"
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana pritvor ocu V. K. (47) čiji je sin K.K. u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio sedam ljudi. 

V. K. se sumnjiči za krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti iz člana 288. stav 2, u vezi člana 278 stav 1 Krivičnog zakonika. Pritvor mu je određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično delo, kao i jer je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti  koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. 

Podsetimo, osumnjičeni je ranje na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno izneo odbranu. 

Sumnja se da je V. K. u prethodnom periodu obučavao svog sina K.K. (13) da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V. K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dodje u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koju inače pohadja, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Apel MUP roditeljima: Obratite pažnju na profile na društvenim mrežama

MUP Srbije apelovao je danas na roditelje da obrate pažnju na ponašanje dece prilikom korišćenja interneta, sa posebnim akcentom na profile na društvenim mrežama.

"Poštovani građani, u svetlu svih nemilih događaja, više nego ikada do sada, neophodno je da očuvamo razumnost i stabilnost, pogotovo prema našoj deci koja informacije prate iz različitih izvora i medija", navodi se u saopštenju MUP-a objavljenom na Fejsbuku.

Oni apeluju da dečiji profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom, u smislu nadzora nad sadržajima kojima dete pristupa, sa kim i na koji način komunicira i u kom vremenu.
"Budimo prisutni i udruženi u prevazilaženju situacije koja je sve građane Srbije uznemirila i duboko potresla", piše u objavi.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija