Društvo

Stanje povređenih u pucnjavama na Vračaru i u Mladenovcu: Devojčica u Tiršovoj i dalje kritično, dečak u UC malo bolje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

08:53

Stanje povređenih u pucnjavama na Vračaru i u Mladenovcu: Devojčica u Tiršovoj i dalje kritično, dečak u UC malo bolje
Milika Ašanin - Copyright Tanjug/AP/Miloš Miškov

veličina teksta

Aa Aa

Devet pacijenata iz pucnjave u Mladenovcu i četiri iz pucnjave na Vračaru koji su zbrinuti u Urgentnom centru bili su stabilni tokom noći, kaže direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin.

On je za RTS rekao da je operisano sedam pacijenata iz Mladenovca, tri pacijenta su ekstubirani, samostalno dišu, svesni su, komunikativni.

"Pacijent koji je juče prevezen iz Smederevske bolnice je dobro i stabilno", rekao je on.

Osim devet pacijenata iz pucnjave u Mladenovcu u Urgentnom je na lečenju i četvoro povređenih iz pucnjave u školi na Vračaru.

"Nastavnica i troje učenika su dobro. I kod najteže povređenog učenika se primećuje mali pomak na bolje. Urađeni su kontrolni pregledi i njegovo se stanje intenzivno prati", kaže Ašanin.

U narednim danima nastavnicu koja je povređena u pucnjavi očekuje još jedna intervencija- ortopedska i mikrohirurška intervencija šake.

"Povrede upucavanjem su najteže povrede, koje znaju da iznenade. Imamo protokole lečenja u takvim situacija i oni se prate. Svi povređeni su pod budnim okom i nadamo se dobrom ishodu", naveo je Ašanin.

Devojčica u Tiršovoj kritično

Iz pucnjave u školi na Vračaru troje učenika zbrinuti su u Univerziottetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj. Dvoje učenika (dva dečaka) otpušteni su na kućno lečenje. Devojčica, koja je teško povređaena, i dalje je u teškom stanju.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

Dvoje pacijenata iz pucnjave u Mladenovcu zbrinuti su u KBC Dragiša Mišović. Jedan od njih, koji ima ortopedske povrede, prebačen je u KBC Zemun gde je operisan i nalazi se u jedinici intenzivnog lečenja. Njegovo stanje je stabilno.

Smederevska bolnica bila je juče neka vrsta trijažnog centra. Tu su prvo pristizali svi povređeni, a zatim u zavisnosti od stepena povreda i komplikacija transportovani u druge zdravstvene centre.

U Smederevskoj bolnici zadržano je troje pacijenata, a jedan od njih je juče tokom dana ipak transportovan u Urgentni centar. Preostala dva pacijenta u toj bolnici su stabilno. 

U Smederevskoj bolnici su otvorene dodatne dve telefonske linije za psihološku podršku na koje mogu da se jave građani: 026 240 932/026 240704. 

Svi koji žele mogu u ponedeljak da daju krv u periodu od 9 do 15 časova u smederevskoj sportskoj hali, a prevoz će biti organizovan i iz Smederevske Palanke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija