Aktuelno

Dečak kojeg je otac vodio u streljanu: Uzorni đak sa "spiskom meta" počinio je zlo kakvo Srbija ne pamti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2023

-

07:03

Dečak kojeg je otac vodio u streljanu: Uzorni đak sa "spiskom meta" počinio je zlo kakvo Srbija ne pamti
Društvene mreže - Copyright Društvene mreže

veličina teksta

Aa Aa

K.K (2009), koji je juče u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar na Vračaru ubio osmoro učenika i jednog radnika obezbeđenja i još sedmoro ranio, mesec dana je planirao masakr. Pucao je iz očevog pištolja, za koji je otac imao urednu dozvolu. Prema izjavi direktorke i nastavnog osoblja policiji, K.K. je bio uzoran đak i nije imao nikakve uočene mentalne ili druge emocionalne probleme koje bi ukazivale da može da počini ovakvo zlo.  

Očigledno da niko nije znao šta se krije iza mirnog i uzornog deteta. Prema informacijama sa terena, od roditelja drugih učenika razreda, moglo se čuti da je K.K. bio žrtva vršnjačkog nasilja. Međutim, zvanično nema potvrde da je bilo vršnjačkog nasilja u školi. Ministar prosvete Branko Ružić na konferenciji za medije rekao da postoji izveštaj centra za socijalni rad i Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj o rasekotini usne, ali da je se to dogodilo u privatnoj školi glume, koja nije u prosvetnom sistemu.

"Po tom osnovu se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rešavanja bilo koje vrste problema prema tom detetu", naveo je Ružić.  

Kako je u svom obraćaju naveo predsednik Aleksandar Vučić, dečak je tražio od svojih roditelja i škole premeštaj u novi razred jer je bio najbolji učenik i svi su ga izbegavali.

"Za roditelje je jedino rekao da su stalno od njega tražili bolje rezultate i da je nešto slabije rezultate pružao kada je bio zaljubljen. I u tom novom razredu niko nije hteo da ga prihvati jer je bio drugačiji. Čekao je ovaj dan i pripremao se. Bio je tri puta u streljani sa ocem. Dopalo mu se i kaže da je bio dobar strelac. Kada govorimo o nasilju, jednom je dobio ćušku u školi glume. Bio je izuzetno ambiciozan, kao i roditelji. Ovo je sve suprotno od klišea koje smo naučili. Ovo je porodica koja je imala u izobilju", naveo je Vučić.

Da je dugo i temeljno dečak planirao krivično delo, potvrđuje mapa koju je policija pronašla na njegovom radnom stolu. Tu je do detalja razrađeno gde ulazi u školu, a gde izlazi iz nje. Pronađen je i spisak dece koje je planirao da likvidira. Odredio je i ko su mu prioritetne mete. "Spisak meta" sa imenima i prezimenima učenika na konferenciji za medije u Vladi Srbije je pokazao načelnik policijske uprave Grada Beograda Veselin Milić.

"Skice izgledaju kao iz neke igrice ili nekog horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju", rekao je Milić.

Tanjug

 

Pucnjava se dogodila u prepodnevnoj smeni, na samom početku nastave. K.K. je inače učenik 7/2 odeljenja OŠ Vladislav Ribnikar. Čim je ušao u školu pucao je na radnika obezbeđenja, a zatim se okrenuo i otvorio vatru na decu koja su dežurala tog dana.

Kako je planirao, dečak je zatim otišao u dvorište škole gde je izvadio okvir iz pištolja, bacio ga je pored stepeništa i pozvao policiju. Osim pištolja iz koga je pucao, policija je u rancu dečaka pronašla još jedan pištolj, municiju i četiri molotovljeva koktela. Dečak je, nakon što je ubio devet osoba i više njih ranio, sam pozvao policiju. Milić kaže da je prvi poziv policija jutros dobila od zamenice direktora škole u 8.40 sati da se dogodila pucnjava, a samo dva minuta kasnije stigao je poziv od dečaka koji je pucao.

"Nakon toga je u 8.42 sati policiju je pozvalo NN lice, predstavilo se kao K. K i rekao da je pucao u više lica u OŠ Vladislav Ribnikar. Dolaskom policije na lice mesta utvrđeno je da je došlo do upotrebe oružja od strane dečaka koji je pozvao našu dežurnu službu. Tom prilikom smrtno je  stradalo osam učenika škole, od čega sedam devojčica i jedan dečak", rekao je Milić. 

Policija je uhapsila oca dečaka, iz čijeg oružja je pucano. On je rekao da su oba pištolja, jedan kojim je izvršeno krivično delo i drugi koji je pronađen u rancu dečaka, bila zaključana u sefu, sa šifrom. Očigledno je dete imalo šifru sefa, čim je došao u posed oružja.

Išao sa ocem u streljanu

Kako je na konferenciji za medije rekao ministar policije Bratislav Gašić, prema nezvaničnim informacijama dečak je sa ocem išao u streljanu gde je učio da puca. Otac dečaka je imao dozvolu za oba pištolja, koja su pronađena kod dečaka. Dozvole su izdate tokom 2016 i 2017. godine.

Prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, ističe da još ne znamo rezultate zvanične istrage i kaže da se nadam se da će pripadnici MUP pogledati njegov telefon ili kompjuter.

"Videli smo da postoji plan likvidacija. Treba videti i da li je to dete bilo izloženo vršnjačkom nasilju - u Srbiji se godinama to pitanje sklanja na stranu a evidentno je da nema ko da ga zaustavi. On je seo u školsko dvorište i zvao policiju i rekao da je neuračunljiv, znači apsolutno sve sračunato", navodi Trifunović.

Profesor navodi da dete može da ide u streljanu u tom uzrastu, ali preko 12 godina, i da se u tom slučaju radi o municiji za vazdušne puške, o dijabolama.

"Lice ispod 18 godina ne može u streljani da mu se da u ruke, u bilo kakvim kontrolisanim uslovima, vatreno oržje. Ovde će neko morati da odgovara. Neverovatno je da otac svoje dete podučava takvim stvarima. Još gore, po Zakonu o oružju i municiji vi to oružje morate da držite u sefu, baš zato da ne bi došlo u ruke maloletnih lica. Ovde je u pitanju grub nehat oca i postupci koji su doveli do ovoga. Esencija ovog problema je motiv, dete je moglo da bude pored atomske bombe i ne bi je aktiviralo, gde je motiv? Mi moramo da se pozabavimo demotivizacijom", kaže Trifunović.

Dečak neće biti krivično odgovoran

Da li će dečak krivično odgovarati za ubistva koja je počinio zavisi od njegovih godina. Krivičnoj odgovornosti podležu osobe koje imaju navršenih  14 godina, jer se tretiraju kao mlađi maloletnici. Dilemu je razrešilo Više javno tužilaštvo. U saopštenju medijima navedeno je da K.K. (13) nije krivično odgovoran.

"Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti", navodi se u saopštenju.

U Tužilaštvu kažu da je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vreme izvršenja krivičnog dela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih prihoaktivnih supstnaci.

"Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnisnog zločina", navode iz Tužilaštva.

Kakva je odgovornost roditelja?

Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović kaže za Euronews Srbija  da ne postoji mogućnost da roditelj odgovara za nešto što je uradilo njegovo dete. 

"Međutim, ja bih za početak postavila pitanje kako je dečak došao do pištolja svoga oca. Moguće je imati oružje, za to pretpostavljam imate leglane dozvole, ali onda ste u obavezi da takvo oružje obezbeditite, da deca nikada ne smeju da dođu u kontakt sa njim", rekla je ona.  

Euronews

Pošto dečak nije krivično odgovoran, zbog godina, Stevanović kaže da postoji vaspitna mera  - upućivanje u vaspitno popravni dom koja može da bude u trajanju od šest meseci do maksimalno četiri godine.

"Naravno, postoje i druge vrste vaspitnih mera kao što je upućivanje u vaspitnu ustanovu ili ustanovu za lečenje i osposobljavanje koja nažalost ne postoji u našem sistemu. Vršiće se njegova procena zrelosti – onda se obično posegne za merom bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja, to je ili zatvorena ustanova, ili ustanova otvorenog tipa. Kada govorimo ovoj meri obaveznom lečenju i čuvanju zatvorenog tipa nažalost takva mera je moguća da se izvrši u jednoj jedinoj ustanovi u Srbiji – a to je Specijalna zatvorska bolnica", navela je ona.

Ona je ranije za K1 navela da pucnjava u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar nažalost nije ni prvi i poslednji ovakav slučaj i da je to postala skoro svakodnevnica u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je navela da je u pitanju takozvani efekat "ekspres lonca".

"Plašim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se sa ovim u budućnosti suočavati. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo 'buling', to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno", istakla je Stevanović.

Dodala je da su pre 20,30 godina postojali slučajevi gde su maloletnici, dobri učenici, činili teška krivična dela o čemu govori ekefat "ekspres lonca", a ta deca su ubijala članove porodice zbog neke zabrane ili loše ocene.

Komentari (0)

Srbija