Društvo

"To što nije krivično odgovoran ne znači da je slobodna osoba": Šta čeka maloletnika koji je ugasio devet života

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

06/05/2023

-

08:01

"To što nije krivično odgovoran ne znači da je slobodna osoba": Šta čeka maloletnika koji je ugasio devet života
"To što nije krivično odgovoran ne znači da je slobodna osoba": Šta čeka maloletnika koji je ugasio devet života - Copyright Google Maps, Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Dečak K.K.(13) koji je u sredu ubio devet osoba i sedam ranio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, nije krivično odgovoran, što znači da za njega neće biti zatvorske kazne ili smeštaja u kazneno popravni dom. Psihijatri kažu da to što nije krivično odgovoran ne znači da je slobodna osoba i da u psihijatrijskoj ustanovi može ostati doživotno, sve zavisi od predstojećeg psihijatrijskog veštačenja.

Advokatica porodice dečaka, Irina Borović rekla je za Tanjug da je sa dečakom već razgovor obavio konzilijum lekara, a dalji pregledi nastaviće se u narednim danima. Stigao je i rezultat toksikološkog nalaza sa VMA koji je negativan, što znači da dečak nije bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva. Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, K.K, je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Psihijatar prof. Milutin Nenadović kaže da to što K.K. nije krivično odgovoran, ne znači da je slobodno lice.

"U psihijatrijskoj ustanovi može da ostane doživotno, ako je to u njegovom interesu ili u interesu zaštite drugih osoba. Sada je na čuvanje i pod nadzorom u ustanovi zatvorenog tipa. Biće veštačen, praćen. To su razvojni poremećaji, zbog toga se dete mora dobro sagledati, podvrgnuti neuropsihološkim testovima. Prvi koraci su na tužilaštvu i pravu, pa tek onda na medicini", kaže za Euronews Srbija prof. Nenadović.

On je rekao da se ne očekuje da će to biti završeno za nekoliko dana, već da je to dug proces.

"Preuranjeno je bilo šta govoriti sa aspekta sudske medicine. To je šokantna situacija, nepoznata na našem prostoru. Sada predstoji veštačenje, kada za to budu stečeni pravni uslovi", naveo je on.

Dečak je smešten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu gde je na medicinskom posmatranju. Smešten je uz saglasnost roditelja, a zakon poznaje i prinudno lečenje ukoliko osoba zbog bolesti preti ubistvom ili samoubistvom.

Dečak ostaje u psihijatrijskoj ustanovi

Društvene mreže

 

 

Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu rekao je za RTS da nijedan detalj zločina koji se dogodio u školi na Vračaru neće biti neistražen.

"Nakon samog događaja on je odveden u Upravu kriminalističke policije gde je uz prisustvo zakonskog zastupnika i predstavnika Centra za socijalni rad od njega uzeta izjava. Pre toga je odveden na VMA kako bi se odradile određene toksikološke analize. Nakon toga on je u pratnji predstavnika Centra i MUP-a upućen u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu gde je hospitalizovan", rekao je Uskoković.

Upitan koji su dalji koraci, on je rekao da dečak sada u nadležnosti odovarajućih službi Centra za socijalni rad i odgovovarajuće psihijatrijske ustanove koja će vršiti procenu njegovog psihičkog stanja.

"On je tamo zadržan uz odobrenje staratelja i njegov boravak tamo je regulisan zakonom. U slučaju da ne postoji odobrenje za njegovo dalje zadržavanje u ustanovi, od strane roditelja, u okviru odgovarajućeg vanparničnog postupka može se produžavati njegov boravak sve dok on predstavlja opasnost za sebe i druge. To je trenutno jedini mehanizam koji postoji", rekao je Uskoković.

Euronews

Psihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže za Euronews Srbija da je u skladu sa zakonom da se osoba koja zbog bolesti preti da uništi tuđi ili sopstveni život može prinudno lečiti.

"Sada ide postupak veštačenja. Mora se videti kakvo je bilo njegovo mentalno stanje pre zločina i tokom zločina. Za valjanu ekspertizu nekada potrebne i nedelje. Mora da se vidi šta su bili motivi, da li su oni proistekli iz želje da se revanšira, osveti što nije adekvatno tretiran u socijalnom okruženju. Da li je on sve te radnje pripremao tako što je bio svestan postupak i posledica koje proističu ili su motivi određene zablude do kojih je on dolazio", navela je Đukić Dejanovi.

"Ja sam psihopata koji treba da se smiri''

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Od početka se naslućivalo da napad sa ovolikim brojem žrtava nije mogao da prođe bez planiranja, što su potvrdili i u policiji. Prema saznanjima koja su do sada prikupljena, napad je planiran mesec dana. Naročito je potresan bio detalj sa konferencije za novinare na kojoj je pokazan papir na kojima su spisak dece i plan ulaza u školu.

U vrhu plana koji je objavljen stajao je natpis "primary targets", ispod koga su bila izlistani brojevi koji liče na školska odeljenja. U donjem delu je bio plan prvog sprata škole sa učionicama i izlazima. Pored strelica na tom planu ispisani su redni brojevi koji bi mogli da označavaju redosled aktivnosti. Kako je naveo načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić, skice izgledaju kao iz neke igrice, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju. Na spisku sa imenima 16 đaka koje je K.K. imao bilo je osam dečaka i sedam devojčica, a jedno ime je prežvrljano. Milić je rekao i da je u izjavi u policiji dečak rekao da je ''psihopata koji treba da se smiri''.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže da svaki čovek nosi određenu dozu agresije u sebi. Kako jedan mladi čovek kanališe agresiju, to zavisi od poruka i od vaspitnih uticaja unutar porodice, kao i od modela za identifikaciju na koga se ugleda.

"Ovakva događanja jesu nepredvidiva, ali se mora računati da se mogu desiti. Sve što je nešto ekstremno u tom bihevijarnom aspektu deteta, u pozitivnom ili negativnom smislu, iziskuje posebno praćenje. Jedan razgovor može da ukaže i da pokaže da postoji nešto, ali ne može da pomogne. Sve dok se formira ličnost, ne možemo govoriti o psihopatiji. Dete može imati neke crte poremećaja ličnosti, ali on je rečenicom: "Ja sam psihopata", hteo da kaže da je ovo uradio svesno, da je imao cilj koji je ostvario i da nije bio lud kad je ovo uradio, jer je realizovao svoj plan. Realizacija plana je da se dođe do cilja, da se zadovolji neki socijalni nagon. Njegov socijalni nagon je afirmacija u njegovoj vršnjačkoj generaciji. Posebno, ako su informacije da je mesec dana pripremao i posebno da je imao plan kako će to uraditi. Ono što je jezivo je i to da je plan stajao na stolu u njegovoj sobi, a da ga niko nije primetio. Jezivo je i to što je on do pred ovaj raspust dolazio u školu i družio se, da se njegovi roditelji i nastavnici, nisu osvrnuli na to, da se on ponaša ipak malo čudno. Neko ko pravi ovakav plan i koji je realizovao ovaj monstruozan zločin, pretpostavljamo da je imao neku izmenu u ponašanju, da ne govorimo o emocijama, ali nažalost mi to ne umemo da prepoznamo", navodi Đukić Dejanović.

Ona objašnjava da se ubice predumišljajem obično same predaju policiji i da je to takođe deo njihovog plana.  

"Karakteristika onih koji sa predumišljajem naprave određene radnje i koji znaju da će biti otkriveni, u svom planu imaju i to da će sam sebe ili ubiti ili prijaviti policiji, jer on tada igra ulogu, koju je sam sebi odredio", dodala je. 

Ipak, ono što je sada sigurno dečak ostaje na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu sve dok se ne završi ekspertiza.

"On će biti u klinici i nijedno njegovo pravo neće biti ograničeno. Međutim, uzeće se u obzir činjenica da je on dosta hladnokrvno reagovao nakon pucnjave, pozvao je policiju. Takođe, radiće se procena da li može to delo da ponovi, dokle to sve može da ide pre nego što se donese definitivna odluka, definitivni zaključak", priča naša sagovornica.

Dodaje da definitivni zaključak mora značiti izricanje određenih vaspitnih mera i da će se uzeti  u obzir sve što je u interesu deteta i šire zajednice. Upitana da li jedna od takvih mera može biti i lečenje u psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa ona je rekla da je i to jedna od opcija, ali da ne treba žuriti sa izjavama.

"Ako je neko bolestan i zbog bolesti može ponoviti radnje sa ovakvim bilansom, tu se ne bi mogla isključiti ni takva medicinska mera obaveznog lečenja. Ali da ne žurimo", navela je ona.

Dodaje i da je malo verovatna opcija da se vrati u sredinu u kojoj je odrastao, jer će se procenjivati i mogući rizik po njega.

"Sigurno da je to najmanja verovatna opcija", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija