Društvo

Kisić Tepavčević: Treća doza vakcine u Srbiji od utorka

Komentari

Autor: RTS

15/08/2021

-

20:02

Kisić Tepavčević: Treća doza vakcine u Srbiji od utorka
Kisić Tepavčević: Treća doza vakcine u Srbiji od utorka - Copyright FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom u Srbiji počinje u utorak, najavila je članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.


Ona je u Dnevniku RTS-a rekla da su prve grupe za vakcinaciju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

"To su pre svega osobe sa različitim imunodeficijetnim stanjima, znači osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji recimo kod karcinoma različite hemoterapije. Zatim to su osobe starije od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, pre svega u gerontološkim centrima. To su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i kategorija putnika u međunarodnom saobraćaju", navodi Kisić Tepavčevićeva.

Dodaje da treću dozu na lični zahtev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od primanja druge doze vakcine.

"Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine", objašnjava gošća RTS-a.

Upitana da li će se mešati vakcine ona je navela da je moguća kombinacija praktično svih vakcina sa jednim izuzetkom - ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvoćača 'sputnjik', kod koje postoje prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu treba da primi prvu komponentu.

"Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvoćača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom", navela je Kisić Tepavčević. 

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa odlučio je krajem jula da se omogući davanje treće doze vakcine protiv korone i to prioritetnim rizničnim grupama, u koje spadaju hronični bolesnici i osobe koje imaju imunodeficijentna stanja.

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirana 7.921 osoba, od čega je pozitivno 817 njih. Preminule su četiri osobe.

Na respiratorima se nalazi 27 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji je juče registrovano 1.005 novih slučaja koronavirusa, od 10.712 testiranih osoba. Preminulo je pet osoba. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija