Društvo

Đerlek: Stručni komitet za imunizaciju predložio da treća doza vakcine bude mRNK

Komentari

Autor: S. T.

23/07/2021

-

14:30

Đerlek: Stručni komitet za imunizaciju predložio da treća doza vakcine bude mRNK
Đerlek: Stručni komitet za imunizaciju predložio da treća doza vakcine bude mRNK - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić; Tanjug AP/Darko Vojinović; Nikola Anđić; EPA/RICCARDO ANTIMIANI

veličina teksta

Aa Aa

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu da građani Srbije prime i treću dozu vakcine protiv koronavirusa, takozvanu buster dozu, šest meseci nakon primljene druge doze, potvrdio je za Euronews Srbija državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je naveo da je preporuka Stručnog komiteta da treća doza bude RNK vakcina, a to su vakcine proizvođača Fajzer ili Moderna. Građanima Srbije na raspolaganju je Fajzer vakcina, dok je najavljeno da će Moderna stići u oktobru.

Treća doza preporučuje se osobama koje su starije od 70 godina, osobe na imunosupresivnoj terapiji, oni koji su transpalnatirali koštanu srž, pacijenti na dijalizi, korosnici domova za stare, zdravstveni radnici.

Kako je ranije najavljeno, Krizni štab će odluku o trećoj dozi doneti do 1. avgusta.

O trećoj dozi vakcine protiv virusa korona počelo je da se govori sa pojavom novih sojeva virusa, posebno sa delta sojem koji se pojavio u Indiji. Vakcine štite i od novih sojeva, ali je njihova efikasnost manja.

Tako je, na primer, premijer Mađarske Viktor Orban za državni radio rekao da će ova zemlja ponuditi građanima treću dozu vakcine od 1. januara, ali i da će načiniti obaveznom vakcinaciju za zdravstvene radnike.

Sa druge strane, američki zdravstveni zvaničnici saopštili su, nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Fajzer, da građani SAD koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa za sada ne moraju da prime treću dozu vakcine.

Imunolog Dušan Popadić je za RTS nedavno rekao da bi "svakome preporučio da primi treću dozu", navodeći da je pokazano da su vakcine koje su zasnovane na tehnologiji RNK.

Komentari (0)

Srbija