Aktuelno

Brnabić: Početak školske godine - glavna tema Kriznog štaba, biće reči i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/08/2021

-

10:13

Brnabić: Početak školske godine - glavna tema Kriznog štaba, biće reči i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika
Brnabić: Početak školske godine - glavna tema Kriznog štaba, biće reči i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Kriznog štaba glavna tema biće početak školske godine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, ističući da su na razgovore pozvani predstavnici sindikata, prosvetnih radnika, kao i predsednici Foruma beogradskih gimanzija i Udruženja pedijatara. Takođe je dodala i daa će biti reči o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika.


"Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu", rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Dodala je da se mora naučiti da se živi sa virusom i da su svima dostupne vakcine, koje su, ističe, glavna mera u borbi protiv epidemije.

"Imamo oko 52 odsto vakcinisane punoletne vakcinacije, to nije ni približno dovoljno, ali nas spasava. Međutim, moramo brže i bolje", naglasila je premijerka.

Lekari moraju da vode primerom, to je deo njihove odgovornosti i smatram da 100 odsto zdravstvenih radnika treba da bude vakcinisano protv kovida, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na TV Prva rekla da će jedna od tema na današnjoj sednici Kriznog štaba biti i obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

"Imamo 66 odsto zdravstvenih radnika koji su vakcinisani, ogroman broj njih nije. Osnovna odgovornost je da se vakcinišu. Ako možemo, ja bih išla na obaveznu vakcinaciju za njih", rekla je Brnabić.

Kaže, izgovori da se ne vakcinišemo se uvek mogu tražiti, ali, poručuje da treba verovati lekarima i nauci.

Brnabić je istakla da je izuzetno važna i vakcinacija mladih, kojih je u Srbiji vakcinisano tek oko 20 odsto. Kako je navela, izričito je protiv mera zatvaranja, jer, smatra da svi moraju da nauče da žive sa virusom. Premijerka je naglasila i da je značajno da se do kraja godine otvori Centar za sekvenciranje genoma i boinformatiku za praćenje mutacija virusa, u šta je uloženo pet miliona evra.

"To će biti stvar nacionalne bezbednosti", naglasila je Brnabić.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće održana danas u 16 časova. Nema zvanične potvrde o tome šta će biti teme, ali bi na dnevnom redu mogli da se nađu načini za povećanje stepena vakcinacije i zauzdavanje delta soja. 

Državni  sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je juče najavio da će Krizni štab na današnjoj sednici sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar. 

Do održavanja sednice dolazi u trenutku kada se u Srbiji ponovo beleži nagli skok u broju obolelih od koronavirusa. Samo tokom jučerašnjeg dana broj zaraženih premašio je 1.800, a epidemiolozi strahuju da će taj broj i dalje da raste.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija