Aktuelno

Saslušan investitor radova u Vidovdanskoj: Negirao krivicu, odbio da odgovara na pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

12:02

Saslušan investitor radova u Vidovdanskoj: Negirao krivicu, odbio da odgovara na pitanja
Vidovdanska ulica - Copyright Euronews/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Investitor radova B.S. koji se sumnjiči za odgovornost zbog urušavanja dela zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru 16. jula saslušan je danas u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a istraga je proširena na još jednog investitora.


On je tužiocu rekao da nije kriv i da je radio sve po propisima, te da je imao angažovane izvođače radova, ali nije hteo da odgovara na pitanja, saznaje Tanjug.

Postupak proširen na još jednog investitora

Ovaj postupak je u međuvremenu proširen na još jednog investitora čije je saslušanje zakazano za 23. septembar, a policija proverava podatke za još jedno lice koje je bilo zaduženo kao šef gradilišta.

Euronews/Emil Čonkić

 

U tužilaštvu će danas takođe biti saslušan i jedan od izvođača radova.

Postupak se u ovom slučaju vodi protiv sada ukupno pet osoba, zbog krivičnog dela - teško delo protiv opšte bezbednosti.


U daljem toku postupka tužilaštvo će naložiti građevinsko-tehničko veštačenje, ispitaće oštećene i svedoke i sprovesti sve druge dokazne radnje nakon čega će doneti odluku o daljem toku postupka.

Euronews/Jovana Stanković

 

Nakon uviđaja, izjava i pregleda dokumentacije, tužilaštvo je ocenilo da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja.

Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje.

Stanari Vidovdanske će na svoje stanove da čekaju oko dve godine

Stanari zgrade na Vračaru u Vidovdanskoj su 16. jula u sekundi završili na ulici. To se dogodilo nakon prokopavanja temelja i radova koji se izvode na gradilištu pored objekta. Međutim, tri dana nakon toga njihova agonija se nastavila jer se urušio i ceo jedan sprat, kada je čitava jedna strana zgrade ostala bez spoljnog zida.

Euronews/Jovana Stanković

 

Od nekadašnjih stanova ostali su samo obrisi. Ljudi su morali da se odu u privremene smeštaje, oni koji su pristali na pomoć grada i nisu imali gde, najpre su dobili smeštaj u hotelu Slavija. Tada je glavna zamerka stanara, pored toga što su ostali bez krova nad glavom, bila ta što dugo nisu mogli da dođu do ličnih dokumenata i stvari.

Nakon sastanaka sa čelnicima iz grada i nekoliko predloga kako da reše ovaj problem, oni su se odlučili da to rade u saradnji sa gardom.

Beoinfo

 

Njima su 13. avgusta uručeni ključevi stanova u kojima će biti privremeno smešteni do završetka izgradnje novog stambenog objekta na lokaciji urušene zgrade.

Ugovore o dodeli stanova stanarima je uručio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da su ti stanovi u vlasništvu Grada Beograda i da će stanari moći da ih koriste u naredne dve godine, a da će međuvremenu njihovo stambeno pitanje biti trajno rešeno i da će biti izgrađeni novi stanovi.

Po odluci Gradskog štaba za vanredne situacije i Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu na račune pet raseljenih porodica iz Vidovdanske ulice, uplaćeno je po 300.000 dinara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija