Aktuelno

Dačić: Pre promene Ustava potrebna izmena Zakona o referendumu

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

13:26

Dačić: Pre promene Ustava potrebna izmena Zakona o referendumu
Ivica Dačić - Copyright EPA/Djordje Savic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić objasnio je da je neophodno izmeniti i Zakon o referendumu, kako bi se uskladio sa postojećim Ustavom. Dačić je dodao i da je za uspeh referenduma potrebna većina od broja izašlih građana, ali ne više od 50 odsto ukupnog broja birača.

Poslanici će na plenarnoj sednici odlučivati da li će prihvatiti Predlog vlade o promeni Ustava, i ako bude prihvaćen, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložiće konkretne promene.

“O tim amandmanima ćemo se izjasniti, a nakon toga u roku od 60 dana trebalo bi da bude održan referendum na kojem će se izjasniti građani”, rekao je Dačić.

Dačić napominje da u međuvremenu treba da se promeni Zakon o referendumu, zato što postojeći nije usklađen sa Ustavom, iako je to trebalo da se uradi godinu dana od dana donošenja Ustava.

Tanjug/Ognjen Stevanović

 

Objasnio je da je ukinuta odredba prethodnog Ustava iz devedesetih godina po kojoj je za promenu Ustava bilo potrebno da izađe i glasa više od polovine svih birača.

Novim Ustavom je, podseća, ta odredba ukinuta, odnosno procenat izašlih nije uslov, već je potrebno samo da glasa većina izašlih.

“Zakon o referendumu još nije promenjen i u tome se kasni 14-15 godina”, upozorio je.

Kazao je i da se neće prekinuti sa javnim raspravama 8. juna za kada je zakazana plenarna sednica, dodajući da će to na naki način biti početak daljih rasprava o konkretnom tekstu.

Popović: Dobrodošle primedbe

Ministarka pravde Maja Popović poručila je da je dobrodošla svaka primedba i sugestija u vezi sa promenom Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, kako bi se postigao konsenzus i utvrdila najbolja rešenja za Ustav Srbije.

"Izmena Ustava je nešto što radimo radi unapređenja demokratičnosti države, a što je i naša obaveza po revidiranom Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 23 (koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava)", istakla je Maja Popović na početku novog javnog slušanja o izmenama Ustava u Narodnoj skupštini Srbije.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Odredbe se, kako je ukazala, menjaju u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudije, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

"To bi omogućilo da ulazak u pravosuđe bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja, pravičnim procedurama izbora, otvorenost za sve kandidate odgovarajućih kvalifikacija i transparenost iz ugla opšte javnosti", istakla je ona.

"Potrebno da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca ojačaju"

Da bi, kako je dodala, ovi pozitivni efekti bili ostvareni, neophodno je da Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) budu ojačani i preuzmu vodeće uloge u upravljanju pravosuđem, ali i veću odgovonost za odluke koje donose.

"Ovde upravo raspravljamo o sastavu VSS i DVT na koji način će oni biti organizovani, da li će u DVT ostati republički javni tužilac koji će promeniti naziv i da li će u VSS biti ili neće predsednik Vrhovnog kasacionog suda", navala je maja Popović i pozvala zainteresovane da se sugestijama i primedbama uključe u diskusiju.

Da je neophodno menjati odredbe Ustava u oblasti pravosuđa, prema rečima ministarke, konstatovano je nakon analiza postojećih odredbi Ustava sa stanovišta opšteprihvaćenih evropskih i međunarodnih standarda.

Komentari (0)

Srbija