Aktuelno

Merima Njegomir biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

13:25

Merima Njegomir biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana
Merima Njegomir - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir, koja je preminula danas nakon kraće i teške  bolesti, biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

"Sa tugom smo primili vest da su naš Grad i Srbija izgubili Merimu Njegomir. Ona je bila divan umetnik, divna osoba koja je plenila svih decenija koliko je bila na umetničkoj sceni. Živeće dok žive njene pesme, a to znači da će živeti zauvek", rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, Njegomir je ostavila neizbrisiv trag u našem društvu i zaslužuje da počiva među zaslužnim građanima Beograda, a odluku da počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju doneo je Grad Beograd na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Merima je za sobom ostavila bogat legat, čuvajući bogatstvo naše izvorne muzike, koju je promovisala nastupima u nekim od najčuvenijih koncertnih dvorana u Evropi i svetu. Umela je da udahne život i gotovo zaboravljenom muzičkom blagu, pevajući na mnogim jezicima, čime je stekla poštovanje i naklonost brojne inostrane publike. Pamtićemo je po nesvakidašnjem talentu, ali i po skromnosti, po osobinama vrhunskog izvođača kojima se izdvojila u sam vrh muzičke umetnosti. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima naše Merime. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu saučešća predsednika Srbije.

Telegram saučešća uputio je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u kome se, između ostalog ističe, da je "Merima sačuvala od zaborava bisere naše stare muzike".

"Pamtićemo je kao velikog čuvara naše baštine, a njen glas će ostati zauvek kao njen najveći spomenik", saopšteno je iz Kabineta predsednika parlamenta.

Brnabić: Muzička scena izgubila veliku umetnicu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas telegram saučešća povodom smrti Merime Njegomir, u kojem je ocenila da je muzička scena izgubila veliku umetnicu i simbola najlepše izvorne muzike.

"Porodici, prijateljima i svim poštovaocima Merime Njegomir upućujem izraze najdubljeg saučešća", navela je Brnabić.

Za Merimu Njegomir rekla je da je bila jedna od naših najvećih umetnica koja je negovala tradicionalnu i izvornu muziku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Plenila je raskošnim glasom, talentom i prepoznatljivim stilom i nastupom. Mnogobrojna publika decenijama je uživala u njenim pesmama koji će ostati u nezaboravnom sećanju svih poštovalaca.

Odlaskom Merime Njegomir naša muzička scena izgubila je veliku umetnicu i simbola najlepše izvorne muzike", navela je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija