Aktuelno

Svedočio otac dečaka koji je stradao na Karaburmi: Bili smo na sredini pešačkog kada je auto ubrzao, osetio sam udarac

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

12:55

Svedočio otac dečaka koji je stradao na Karaburmi: Bili smo na sredini pešačkog kada je auto ubrzao, osetio sam udarac
Svedočio otac dečaka koji je stradao na Karaburmi: Bili smo na sredini pešačkog kada je auto ubrzao, osetio sam udarac - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na suđenju L.G, optuženom da je 17. jula izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dečak Stefan Balić (9), danas je svedočio otac stradalog dečaka koji je sa njim i njegovim bratom bio u trenutku neseće.

Balić je tvrdio da su se u trenutku nesreće nalazili na polovini pešačkog prelaza. Osumnjičenom je sud danas odbio da ukine pritvor, jer nisu prestali razlozi zbog kojih mu je određen, iako je njegov advokat insistirao da je jesu i da mu se pritvor ne ukida pod pritiskom javnosti.

U detaljnom svedočenju Balić, koji ima status oštećenog, ispričao je da je na oko 100 metara od pešačkog prelaza uočio farove automobila i procenio da on i sinovi imaju vremena da pređu ulicu, pa je deci rekao "ajmo" i krenuo.

Te noći je padala kiša, a u tom delu ulice nije bilo rasvete, mada je, prema iskazu Balića svetlost dopirala iz obližnjeg marketa Jakovljević, koji ima jaku rasvetu i baca svetlo do pešačkog prelaza.

Blizu polovine pešačkog prelaza, pre razdelne linije između dve trake, Balić je, kako je ispričao, uočio da je automobil ubrzao i odmah posle toga je osetio udarac, od čije siline je ostao bez jedne patike.

Počeo je da gleda gde su mu deca i ugledao Stefana sklupčanog na kolovozu.

Čuo je da dete krklja, a pošto je on medicinski radnik Hitne pomoći, znao je da je to loš znak, pa mu je isisavao krv iz usta i nosa deteta kako se Stefan ne bi ugušio. Balić je ispričao da su detetu u tom trenutku i zenice bile proširene, što je prema njegovom mišljenju, ukazivalo da ima frakturu lobanje. Ubrzo su stigla dva vozila hitne pomoći.

Ljudima koji su se okupili, rekao je da mu nađu drugo dete, a oni su mu preneli da je ono dobro i da ga čuva jedna žena. Posle njega je svedočila M.Z, žena koja se zatekla prekoputa u trenutku nesreće. Suđenje se nastavlja 10. decembra.

Euronews

 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv L.G, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet je letos bio u žiži javnosti jer L.G. prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu L.G. građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica cije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je lake telesne povrede.

Komentari (1)

str

08.11.2022 15:03

Bravo, samo je dva puta gazio decu na pesackom i samo dva puta pobegao, a sada mu treba dati sanse da, po odsluzenju "kazne" to moze da uradi i treci put. Dokle? Zar ovo nije za dozivotnu robiju ili barem dozivotno oduzimanje vozacke dozvole? Koliko dece treba jos da ubije da bi bio kaznjen tako da to vise ne moze da uradi, zar niko ne vidi da ce opet ponoviti isto: gazenje na pesackom prelazu i beg sa lica mesta? ...

Srbija