Aktuelno

Vozaču koji je usmrtio dečaka na Karaburmi suđenje zakazano za 8. oktobar

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

13:16

Vozaču koji je usmrtio dečaka na Karaburmi suđenje zakazano za 8. oktobar
Vozaču koji je usmrtio dečaka na Karaburmi suđenje zakazano za 8. oktobar - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je početak suđenja L.G. (38), povodom optužbi da je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, pa pobegao. Jedan od dečaka podlegao je povredama.


Suđenje je zakaznao za 8. oktobar u 10 časova, precizirala je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

On će na suđenje biti doveden iz pritvora, koji mu produžen prošle sedmice na predlog tužilaštva i to zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo.

Branio se ćutanjem

On se na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem, a ponovo će dobiti priliku da iznese odbranu na početku suđenja.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom od suda traži da L.G. bude osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet je letos bio u žiži javnosti, jer osumnjičenom prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Građani organizovali proteste na Karaburmi

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu, građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Facebook.com/Čuvari/ke vatre

 

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.


Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica cije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je lake telesne povrede.

Preporuka za vas

Građanska inicijativa "Pravda za Stefana": Pokretanjem postupka protiv sudije prestali su razlozi za proteste
Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi
Građani Karaburme ne odustaju od protesta zbog smrti dečaka i traže smenu sudije: Propusti u sistemu koštaju života
Ministarka pravde pozdravila odluku o pritvaranju vozača: Preispitaćemo odgovornost postupajućeg sudije

Komentari (0)

Srbija