Aktuelno

Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2021

-

14:45

Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi
Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović podnela je 26. jula zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, Radmile Đerić, potvrđeno je u Ministarstvu pravde za Euronews Srbija.

Kako navode u Ministarstvu, za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen.

Dodaje se da, ukoliko  bude  utvrđeno  da  postoji  odgovornost  sudije  za izvršeni disciplinski prekršaj, mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Međutim, poredovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije. Pored toga ističemoda sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo uobavljanju sudijske funkcije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministarka je tokom proteklog vikenda najavila da će inicirati "preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije" koji nije odredi pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.

Podsetimo, saobraćajna nesreća u beogradskom naselju Karaburma dogodila se u nedelju 18. jula kada je na pešačkom prelazu na dvojicu dečaka i njihovog oca naleteo automobil. Obojica dečaka zadobila su povrede, a stariji dečak je u bolnici preminuo u četvrtak 22. jula.

Vozač L.G. priveden je u petak, iako je prethodno je Prvi osnovni sud u Beogradu odbio da odredi pritvor, koji je zatražilo Tužilaštvo, navodeći da je osumnjičeni i ranije osuđivan i to dva puta zbog izvršenja saobraćajna krivična dela.

Naime, sudija za prethodni postupak mu je odredio zabranu napuštanja boravišta i oduzimanje vozačke dozvole.

Nakon što je dečak preminuo, građani naselja Karaburma pokrenuli su proteste i tražili pritvor za vozača.

Društvo sudija pozvalo VSS da se obrati javnosti

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva (VSS) da se saopštenjem obrati javnosti i građanima objasni da je izlišno stvarati atmosferu kojom se vrši pritisak na sud, kao i pogrešnu sliku da se sudske odluke mogu donositi i preispitivati, a odgovornost sudije utvrđivati, drugim putem, osim onim propisanim Ustavom i zakonom.

Reakcija Društva sudije došla je povodom građanskih okupljanja u Beogradu uzrokovanih tragičnim povređivanjem dvojice dečaka, od kojih je maloletni S.B. podlegao povredama.

"Društvo sudija Srbije izražava žaljenje i saučešće porodici, i uvažavajući pravo građana da budu pravovremeno, tačno i potpuno obavešteni i njihovu potrebu da razumeju način funkcionisanja pravosuđa", ističe se u saopštenju.

Istovremeno, Društvo poziva VSS da objavi saopštenje kojim će objasniti da su sudovi, u skladu sa Ustavom i zakonima, samostalni i nezavisni u svom radu.

"Sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, sudsku odluku može preispitati samo nadležni sud, u zakonom propisanom postupku a sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se ne radi o krivičnom delu kršenje zakona od strane sudije", navodi se u saopštenju.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija