Aktuelno

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za vozača koji je na Karaburmi usmrtio dečaka

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

10:15

Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za vozača koji je na Karaburmi usmrtio dečaka
Tužilaštvo traži 10 godina zatvora za vozača koji je na Karaburmi usmrtio dečaka - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu optužni predlog protiv L. G. (38), koji je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu pa pobegao.

Devetogodišnji dečak je pet dana kasnije od povreda preminuo.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da sud osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora Galića zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Za prvo delo tužilac je tražio kaznu od osam godina zatvora, a za drugo tri godine, što su inače maksimanlne kazne za ova dela, rečeno je Tanjugu.

Takođe je tražio da se Galiću produži pritvor zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponivio krivično delo.

Galiću prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu Galić građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Galić se na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Više puta osuđivan

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica cije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je za sada lake telesne povrede.

Preporuka za vas

Građanska inicijativa "Pravda za Stefana": Pokretanjem postupka protiv sudije prestali su razlozi za proteste
Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi
Građani Karaburme ne odustaju od protesta zbog smrti dečaka i traže smenu sudije: Propusti u sistemu koštaju života
Ministarka pravde pozdravila odluku o pritvaranju vozača: Preispitaćemo odgovornost postupajućeg sudije

Komentari (0)

Srbija