Aktuelno

Nenadić: Javne nabavke u Srbiji su sve manje javne

Komentari

Autor: FoNet

31/05/2021

-

12:55

Nenadić: Javne nabavke u Srbiji su sve manje javne
Nenadić: Javne nabavke u Srbiji su sve manje javne - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Javne nabavke u Srbiji su sve manje javne i pored toga što su propisi u toj objasti u najvećem delu usklađeni sa evropskim, a one nisu samo ekonomsko pitanje, nego su i od suštinskog značaja za vladavinu prava, upozorio je danas programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

On je, na video konferencija za novinare "Javne nabavke i javno privatna partnerstva – između solidnih propisa i loše prakse", ukazao da je stanje još gore u oblasti javno-privatnih partnerstava, jer u praksi nije moguće doći do podataka da li državni organi koji su ušli u takav aranžman kontrolišu šta rade privatni partneri i da li uopšte poštuju obaveze.

"Međudržavni sporazumi - put za zaobilaženje zakona"

Nenadić je kao primere naveo projekat "Beograd na vodi" i koncesiju za beogradski aerodrom.

On je, objašnjavajući načine na koji se zaobilazi Zakon o javnim nabavkama, kao prvu stvar naveo postupke koji se zaključuju u međudržavnim sporazumima i selektivno primenjivanje ili neprimenjivanje zakona u tim slučajevima, a potom slede "krojenje" pravila prema onom ko treba da dobije neki posao, kao i podizanje praga za nabavku direktnim postupkom, sa 500.000 na i do 20 miliona, u zavisnosti od vrste nabavke.

"Neki dokumenti više nisu dostupni na portalu javnih nabavki, navodna hitnost postupka se koristi najčešće kao izgovor za skraćivanje procedura. Nekih dokumenata ne samo da nema na portalu, nego se ne daju ni po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja", ukazao je Nenadić, ilustrujući to primerom zahteva za podatke o nabavci opreme za kovid bolnicu u Batajnici.

On je dodao i da je problem sa javnošću nabavki i zaključak Vlade Srbije da se sve nabavke vezane za borbu protiv pandemije proglase poverljivim, "iako takva tajnost nije u skladu sa ranijim, a ni sa važećim zakonom o javnim nabavkama".

"Zloupotrebe uglavnom ostaju nekažnjene"

Posledice toga su, naglasio je Nenadić, da je u prvih pet meseci ove godine na portalu javnih nabavki oglašavano tek nešto više od 3.000 mesečno, a 2019. godine je bilo više od 5.000 svaki mesec.

Predstavnica Transparentnosti Srbije Zlata Đorđević ukazala je na činjenicu da zloupotrebe u procesu javnih nabavki ostaju uglavnom neispitane i nekažnjene, i to ilustrovala primerom da je tokom 2020. godine prijavljeno 89 lica, 18 odsto manje nego prethodne, odbačeno je 45 prijava, a od 24 optužna akta doneta je 21 osuđujuća presuda, od kojih 20 uslovnih kazni zatvora.

Nisu izricane mere oduzimanja imovinske koristi, istakla je ona.

Đorđević je konstatovala i da postoji veliki broj nepravilnosti u nabavkama zbog tog što nema javnog nadzora, a posmatranju državnih organa je u proseku podvrgnuta tek jedna od 400 javnih nabavki. 

 

Komentari (0)

Srbija