Aktuelno

Poverenica osudila napad na Jevrejsku opštinu: Nulta tolerancija prema antisemitizmu

Komentari

Autor: Fonet/Euronews Srbija

25/11/2021

-

13:42

Poverenica osudila napad na Jevrejsku opštinu: Nulta tolerancija prema antisemitizmu
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Jevrejska opština ocenila je danas da je razbijanje stakla na kapeli na Jevrejskom groblju u Beogradu akt vandalizma i antisemitizma.

Kako se navodi, pre dva dana su nepoznate osobe sekirom, čekićima i kamenicama razbili stakla na kapeli na Jevrejskom groblju, a u kapeli nije bilo nikoga.

"Na žalost, ovo nas podseća na 'Kristalnu noć', pogrom Jevreja koji se desio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine. Naziv 'Kristalna noć' je nastala zbog slomljenog stakla kojim su bile ispunjene ulice u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, u noći u kojoj je organizovano, čekićima je staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji slomljeno, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje na natpise "Kon=Mengele" na kući u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon, kao i na demonstracije ispred njegove kuće uz korišćenje žutih traka i Davidove zvezde.

Dodaje se da je Jevrejska opština u oktobru na zvaničnoj fejsbuk stranici dobijala pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitske mejlove.

"Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji", navodi se u saopštenju. 

Evropska jevrejska asocijacija je saopštila da je "šokirana saznanjem da je u Beogradu vandalizovana zgrada na Jevrejskom groblju, razbijeni prozori i bačena sekira u prostorije".

"Šaljemo podršku srpskoj zajednici i pozabavićemo se ovim pitanjem najvišim vlastima", poručeno je iz EJA.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila ovaj incident.

U saopštenju dostavljenom medijima, Janković navodi da posebno zabrinjava činjenica da je reč o skrnavljenju groblja. Ističe da takvi vandalski incidenti ne odražavaju pravu sliku Srbije i nedopustivi su u zemlji koja gradi demokratsko društvo i zalaže se za nultu toleranciju prema antisemitizmu.

Janković naglašava da odgovor nadležnih organa na ovaj incident mora biti efikasan, a počinioci oštro kažnjeni.

Komentari (0)

Srbija