Aktuelno

Na graničnom prelazu Gradina i na kontrolnom punktu Merdare carinici zaplenili 50.000 evra

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

11:57

Na graničnom prelazu Gradina i na kontrolnom punktu Merdare carinici zaplenili 50.000 evra
Na graničnom prelazu Gradina i na kontrolnom punktu Merdare carinici zaplenili 50.000 evra - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

veličina teksta

Aa Aa

Na graničnom prelazu Gradina i na kontrolnom punktu Merdare, carinici su u saradnji sa policijom otkrili dva pokušaja krijumčarenja deviza i zaplenili ukupno 50.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Na izlazu iz naše zemlje ka Bugarskoj, na graničnom prelazu Gradina, carinici su 11. decembra otkrili 63.200 evra kod dva turska državljana, dok je istog dana na kontrolnom punktu Merdare kod jednog Albanca koji je putovao na Kosovo i Metohiju pronađeno 16.800 evra.

Prvi slučaj, na Gradini, otkriven je kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen automobil ''BMW'' holandske regstracije, kojim su dvojica turskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Oba putnika su tvrdila da nemaju ništa za prijavljivanje i da sa sobom nose dozvoljeni iznos deviza.

Međutim, odmah na početku kontrole je u džepovima 37-godišnjeg vozača pronađeno 11.000 evra, dok se kod njegovog saputnika, u jakni koju je imao na sebi, našlo 12.200 evra. To nije bilo sve, jer su tokom dalje kontrole, ispod klupe zadnjih sedišta pronađene još tri koverte sa po 10.000 evra, da bi potom koverta sa istim iznosom bila pronađena i u pregradi koja deli kabinu od prtljažnika vozila.

Od ukupno pronađenih 63.200 evra, putnicima je vraćeno po 10.000 evra, dok će se o ostatku novca izjašnjavati nadležni sud u pokrenutom prekršajnom postupku. Na kontrolnom punktu Merdare u sličnoj situaciji se našao 35-godišnji državljanin Albanije, koji je sam putovao ka Kosovu i Metohiji automobilom "mercedes" belgijskih registarskih oznaka.

On je, takođe, tvrdio da nema ništa da prijavi, a na pitanje koliko gotovine nosi sa sobom, odgovorio je da ima oko 14.000 evra. U džepovima jakne koju je imao na sebi pronađeno je 16.800 evra, koje putnik nije prijavio prilikom ulaska u našu zemlju. Uz potvrdu o pokretanju prekršajnog postupka, zadržana je suma iznad dozvoljenog limita od 10.000 evra.

Komentari (0)

Srbija