Aktuelno

Zaplenjene mašine za rudarenje kriptovaluta na Kosovu trošile struju za 500 domaćinstava

Komentari

Autor: Fonet

08/01/2022

-

16:15

Zaplenjene mašine za rudarenje kriptovaluta na Kosovu trošile struju za 500 domaćinstava
Dalekovod - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Struja koju su trošile 272 mašine za rudarenje kriptovaluta, koliko ih je jutros zaplenila kosovska polciija na području Leposavića na severu Kosova, ravna je potrošnji električne energije za 500 domaćinstava, izjavio je kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

On je na, kako navodi portal Kossev, Fejsbuku objavio da 272 uređaja "Antminer", ukoliko rade bez prestanka, troše približno 300.000 kilovat-časova električne energije ili prosečnu potrošnju za 500 domaćinstava.

"Sa sadašnjim uvoznim cenama, to je od 60.000 do 120.000 evra mesečno. O tome govorimo kada kažemo da ne možemo sebi priuštiti nelegalno bogaćenje nekih, na račun poreskih obveznika“, naveo je Murati.

Rano jutros su u selu Vračevo u opštini Leposavić, zaplenjene su 272 mašine za rudarenje kriptovaluta, a jedna osoba je privedena, pa puštena jer se sama javila u policijsku stanicu.

Akciju je sprovela Kosovska carina uz asistenciju policije, navodi Kossev, pozivajući se na saznaja u direkciji Kosovske policije regiona Sever.

Akcije kosovske carine i policije se sprovode širom Kosova proteklih dana upravo u vezi sa zaplenom mašina za rudarenje, pa je pre dva dana u Južnoj Mitrovici zaplenjeno 67 tih mašina, a istog dana u selu Surkiš u Podujevu još tri uređaja.

Portal KoSSev podseća da su kosovske vlasti prošle nedelje odlučile da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na Kosovu i to u okviru vanrednih mera zbog energetske krize koja je zahvatila Kosovo. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bojan

08.01.2022 17:59

I ovde mnogi rade istu stvar. Tako da je potrebno oduzimati svaku mašinu jer ta lica ne plaćaju račune za struju

Srbija