Aktuelno

Irena Vujović: Do eksplotacije litijuma neće doći dok se ne proceni uticaj na životnu sredinu

Komentari

Autor: RTS

05/06/2021

-

10:43

Irena Vujović: Do eksplotacije litijuma neće doći dok se ne proceni uticaj na životnu sredinu
Irena Vujović: Do eksplotacije litijuma neće doći dok se ne proceni uticaj na životnu sredinu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Borba za radna mesta i bolji standard građana neće ići na štetu očuvanja životne sredine, svaka kompanija koja posluje kod nas mora da poštuje zakone, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. 

"Obedska bara je nešto o čemu brinemo cele godine i trudićemo se da u narednom periodu odvojimo i više novca za očuvanje i unapređenje njenog biodiverziteta. Veoma je važno da mladi ljudi podignu svest o zaštiti životne sredine", rekla je ministarka Vujović za RTS.

Najavila je da je u planu izgradnja novih objekata i naučno istraživačkog centra kako bi se što više građana upoznalo sa prirodnim bogatstvom Srbije.

Građevinski otpad

Kod lokacije Bare Reve predviđeno je bilo odlaganje građevinskog otpada, ali je nakon protesta građana dovoženje šuta obustavljeno.

"Ta bara nije zaštićena, a Ministarstvo nije učestvovalo u odabiru lokacije, to je na lokalnim samoupravama. Mora se naći lokacija za odlaganje građevinskog otpada. Ne smemo da dozvolimo divlje deponije i da oni koji ostavljaju otpad na mestima gde to nije dozvoljeno ostanu nekažnjeni", rekla je ministarka i dodala da se sve veći akcenat stavlja na smanjenje aerozagađenja, koje je višedecenijski problem.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Eksploatacija litijuma

Kada je u pitanju projekat "Rio Tinto" i eksploatacija litijuma u našoj zemlji, Vujovićeva ističe da niko neće dobiti dozvolu pre procene uticaja na životnu sredunu.

"Kada procena bude završena, ona će biti transparentna i dostupna javnosti. I struka i pojedinci moći će da iznesu mišljenje i daju sugestije, a svaka kompanija koja posluje mora da poštuje zakone naše zemlje", naglasila je ministarka Vujović.

Uz borbu za nova radna mesta i bolji standard građana, mora da se vodi računa i o očuvanju životne sredine.

Ministarka je najavila da će brod-labaratorija "Argus" uzimati uzorke iz Dunava i Save na teritoriji Beograda i analizirati kvalitet vode.

Takođe dodala je da Ministarstvo radi na rešavanju takozvanog istorijskog otpada, odnosno otpada koji nije adekvatno skladišten, a nalazi se u fabrikama u stečaju i sličnim objektima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija