Politika

Protest dela opozicije zbog projekta Rio Tinto; Mihajlović: Prestanite da lažete

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

02/06/2021

-

16:34

Protest dela opozicije zbog projekta Rio Tinto; Mihajlović: Prestanite da lažete
Protest dela opozicije zbog projekta Rio Tinto; Mihajlović: Prestanite da lažete - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Više opozicionih stranaka i pokreta negodovali su danas ispred Predsedništva Srbije zbog jučerašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima kompanije Rio Tinto u vezi sa istraživanjem i ekspolatacijom ruda u Srbiji, uz poruku da taj projekat mora biti obustavljen. U reagovanju na ovaj skup potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da će se o projektu "Jadar" odlučivati na osnovu studija i analiza, a ne na osnovu izjava političara koji se, kaže, koriste lažima, manipulacijama i izazivanjem straha kod građana.

Na Andrićevom vencu su se okupili predstavnici Stranke slobode i pravde, Pokreta Dveri, Narodne stranke, Pokret Oslobođenje, Pokreta Slobodne Srbije i još nekoliko udruženja.

Boško Obradović ocenuje da to što se opozicija okupila posle duže vremena pokazuje da je tema alarmantna, te da je, po njemu, susret Vučića sa predstavnicima Rio Tinta "ogolio suštinu" da je predsednik "glavni sponzor" dolaska te kompanije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

"Ugovor sa Rio Tintom o otvaranju rudnika u Srbiji potpisala je ova vlast, a jučerašnji susret vidite da vlast i dalje gura ovu kompaniju koja svuda gde je poslovala u svetu iza sebe ostavila pustoš. Dosta nam je toga da država podržava strane kompanije koje dolaze u Srbiju i donose prljave tehnologije", rekao je Obradović.

Ivana Parlić iz Narodne stranke kaže da opozicija projekat ocenjuje kao "akt veleizdaje", i da ni predsednik niti je bilo ko drugi ovlašćen da sklapa dogovore sa kompanijama koje nameravaju da raskopaju Srbiju.

Ona je najavila "niz aktivnosti i sudske postupke koji, kako kaže, obuhvataju sve učesnike projekta Rio Tinto, pre svega predstavnike vlasti - Anu Brnabić, Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vučića, članove Radnog tela koji ima za cilj da ubrza projekat .

Igor Radošević iz Stranke slobode i pravde tvrdi da se na 20 lokacija planira istraživanje ruda litijuma, te da je reč o trouglu Loznica-Vranje-Zaječar, i da obuhvata preko 22.000 kilometara kvadratnih, navodeći da kompanija Rio Tinto nigde u Evropi mije otvoroila svoje rudnike "jer im niko nije dozvolio".

"Tamo su vlasti svesne posledica. Zorana Mihajlović kaže potencijal je 200 milijardi, a kolika će šteta da bude? Pa pet puta veća", rekao je Radošević koji tvrdi da je sve u vezi sa kompanijom Rio Tinto i njihovim projektom netransparentno.

Mihajlović opoziciji: Nikakav ugovor nije potpisan, studije se tek rade

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da će se o projektu "Jadar" odlučivati na osnovu studija i analiza, a ne na osnovu izjava političara koji se, kaže, koriste lažima, manipulacijama i izazivanjem straha kod građana.

"Možda vi verujete da će vaše laži postati istina ako ih dovoljno puta ponovite, ali uveravam vas da neće. Govorite kako je potpisan ugovor i da ćete ga vi poništiti, a da nikakav ugovor uopšte nije potpisan. Govorite kako će čitavi delovi Srbije biti uništeni, kako u njima neće moći da se živi, a da za to nemate nikakve dokaze, jer se studije uticaja na životnu sredinu još rade", navela je Mihajlovićeva.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

Zorana MIhajlović

 

Povodom današnjeg skupa opozicionih stranaka ispred Predsedništva Srbije, Mihajlovićeva je rekla da je iz svega što govori opozicija jasno da oni samo napadaju projekat o kome ne znaju gotovo ništa i da širenjem neistina i izazivanjem straha kod građana pokušavaju da ostvare političku korist.

Kako je saopšteno, Mihajlovićeva je rekla da nije prvi put da stranke Dragana Ðilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića napadaju neki projekat, jer su tako napadali i svaki novi auto-put koji je počinjao da se gradi.

"Vaše je pravo da vam politika bude protivljenje razvoju, investicijama, novim projektima i uopšte, protivljenje budućnosti Srbije koja će biti drugačija od vremena kad ste vi vladali, a koje građani Srbije ne pamte po dobru. Jasno je da se i danas borite samo za svoje interese, a ne za interese građana i zato nećemo dozvoliti da širite laži i izazivate strah kod ljudi", poručila je Mihajlovićeva.

Komentari (0)

Srbija