Aktuelno

Vazura platio oportunitet, odbačena krivična prijava

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

11:48

Vazura  platio oportunitet, odbačena krivična prijava
Miloš Vazura - Copyright MN Press/Marko Metlaš

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Fudbalskog kluba Partizan Miloš Vazura dogovorio je 29. decembra prošle godine sa Višim javnim tužilaštvom (VJT) u Beogradu oportunitet, pa je po uplati 250.000 dinara u humanitarne svrhe istog dana odbačena krivična prijava koja je bila podneta protiv njega u novembru za zloupotrebu službenog položaja, saznaje Tanjug.

Istragu protiv Vazure u novembru prošle godine pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupvije VJT u Beogradu po krivičnoj prijavi MUP protiv njega i još nekoliko osoba, a zbog sumnje da je Biciklističkom klubu Partizan pomogao da zadrži 2,4 miliona dinara koje je ovaj klub trebalo da vrati Gradu Beogradu. Vazura se teretio za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju.

I ostali osumnjičeni u tom postupku su platili po 200.000 i 250.000 dinara za oportunitet, pa je krivična prijava i protiv njih odbačena. To su direktor biciklističkog kluba Partizan Branko Bojović koji se teretio zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zatim sekretarka za sport i omladinu Gradske uprave Beograda Dragana Belojević i Duško Milovanović, samostalni savetnik za normativno ekonomske poslove i poslove finansija u Sekretarijatu za sport i omladinu Gradske uprave Beograda.

Belojević i Milanović su se teretili za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Svi koji su postigli oporunitet su i nadoknadili prouzrokovanu štetu od 2,4 miliona dinara.

Vazura je i 2017. godine platio 400.000 dinara za odbačaj krivične prijave protiv njega zbog nelegalnog nošenja pištolja, a primena oportuniteta više puta nije praksa domaćeg tužilaštva, pojašnjavaju za Tanjug.

Ovaj slučaj je jedan od razloga zbog čega je novi Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, koji je na funkciju stupio 1. januara, izvršio niz kadrovskih promena na čelu Odeljenja za borbu protiv korupcije i smenio šeficu tog Odeljenja Anu Borović.

Za prvog zamenika tužioca za borbu protiv korupcije postavljena je Brankica Marić, koja je već bila rukovodilac pomenutog Odeljenja, ali je tokom vanrednog stanja i epidemije koronavirusa zamenjena tužiteljkom Anom Borović, a za novog rukovodioca Odeljenja za borbu protiv korupcije 25. januara je postavljen Nebojša Obradović.

Novi javni tužilac je formirao i Odeljenje za profesionalni nadzor sa zadatkom da ujednačava kvalitet postupanja tužilaca, posebno kada su u pitanju sporazumi sa okrivljenima o priznanju krivičnih dela i odlaganje krivičnog gonjenja - oportunitet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija