Aktuelno

Direktor Centra za socijalni rad u pritvoru posle prijave za porodično nasilje, predsednik opštine najavio njegovu smenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

15:59

Direktor Centra za socijalni rad u pritvoru posle prijave za porodično nasilje, predsednik opštine najavio njegovu smenu
Direktor Centra za socijalni rad u pritvoru posle prijave za porodično nasilje, predsednik opštine najavio njegovu smenu - Copyright Prinskrin/Youtube/SatTelevizija, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prijave za porodično nasilje vršiocu dužnosti direktora Centra za socijalni rad u Velikom Gradištu D. Ž. određen je pritvor. On se sumnjiči da je bio nasilan prema supruzi, a kasnije i prema njenom bratu i majci. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a oglasile su se i institucije. Iz Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja rekli su da su upoznati sa slučajem i da će reagovati nakon završetka procesa, dok je predsednik Oštine Veliko Gradište Dragan Milić za Euronews Srbija rekao da je ovim povodom zakazana sednica Skupštine za 10. februar, kada je planirano i da ga smene sa funkcije.

Priča je dospela u žižu javnosti juče kada je D-Ž. priveden zbog sumnji da je fizički nasrnuo na svoju suprugu, njenu majku i brata. Njega je zbog nasilja u porodici prijavila uprao supruga, a nakon privođenja mu je određena hitna mera zadržavanja po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. 

Iz Tužilaštva je tada navedeno da je događaju prisustvovala beba starosti nekoliko meseci i da ona nije bila žrtva nasilja, a dodali su i da u prošlosti nije bilo prijava za nasilničko ponašanje u ovoj porodici. 

Danas je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Velikom Gradištu, na predlog Osnovnog javnog tužilaštva, odredio pritvor D. Ž., rečeno je iz tužilaštva za Euronews Srbija. 

"Njemu je određen pritvor zbog krivičnog dela Nasilje u porodici iz člana 194 st. 1 Krivičnog zakonika. To je učinjeno zbog okolnosti koje ukazuju da će, ukoliko bude bio na slobodi, ometati postupak uticanjem na oštećene i svedoke, odnosno da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo", istakli su iz Tužilaštva. 

Prema nezvaničnim saznanjima Euronews Srbija, vršilac dužnosti Centra za socijalni rad u velikom Gradištu je na saslušanju u OJT negirao da je počinio krivično delo nasilje u porodici. Nezvanično, ispričao je da se sve odigralo nakon što mu je supruga saopštila da želi da ga napusti i da sa detetom ode u Austriju, gde je ranije i živela. 

Privatna arhiva

 

Izvori upućeni u slučaj za Euronews Srbija su naveli da se osumnjičeni branio da sa taštom nije imao nikakav kontakt, a da je suprugu "možda jače stegao za ruku", kao i da je sa njenim bratom imao sukob, tačnije koškanje i guranje. Dalja istraga utvrdiće okolnosti ovog slučaja. 

Kako su reagovali opština i ministarstvo? 

Ovim povodom oglasio se i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić koji je za Euronews Srbija rekao da su nadležni upoznati sa celim slučajem navodeći da su ovim povodom već reagovali i da planiraju da preduzmu određene korake. 

"Ja sam zbog ovoga slučaja sve vreme na vezi ministarkom Darijom Kisić Tepavčević.  Ovim povodom zakazali smo zasedanje Skupštine za 10. feburar i planiramo da ga razrešimo funkcije na kojoj se trenutno nalazi i da imenujemo novog direktora Centra za socijalni rad", rekao je Milić koji je osudio ovo ponašanje. 

"Nama nije bio poznat kao konfliktna ličnost. Verovali smo da smo na fukciju postavili školovanog čoveka koji može da obavlja svoje dužnosti bez problema", dodao je. 

Sa druge strane iz Centra za socijlani rad u ovom mestu nisu želeli da komentarišu ponašanje svog aktuelnog v.d. direktora koji se trenutno nalazi u pritvoru. Kako su rekli o svemu tome je obavešteno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna, a odatle su iz oglasili putem saopštenja koje su dostavili za Euronews Srbija gde kažu da je slučaj trenutno u nadležnosti drugih institucija kao i da će se o njemu izjasniti po okončanju procesa. 

"Slučaj porodičnog nasilja za koje je osumnjičen direktor Centra za socijalni rad u Velikom Gradištu ispituju nadležni državni organi. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će po završetku tog procesa i na osnovu njegovog ishoda, preduzeti korake iz svoje nadležnosti", navodi se u saopštenju ovog ministarstva. 

Brojevi telefona na koje može da se prijavi nasilje:

Policija 192

Prijava nasilja u porodici 0800-100-600

Komentari (0)

Srbija