Aktuelno

Upadi naoružanih bandi šumokradica u Kopnenu zonu bezbednosti: Rafali prema policiji i strah među meštanima

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

06/02/2022

-

11:06

Upadi naoružanih bandi šumokradica u Kopnenu zonu bezbednosti: Rafali prema policiji i strah među meštanima
Upadi naoružanih bandi šumokradica u Kopnenu zonu bezbednosti: Rafali prema policiji i strah među meštanima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana odigrala se prava drama u ataru sela Rastelica kod Kuršumlije. Policija je prilikom redovnog obilsaka Kopnene zone bezbednosti (KZB) zatekla oko 40 osoba koje su sa 11 mašina bespravno sekle šumu. Te osobe su ispalile nekoliko rafala iz automatskog oružja, a policija je uzvratila. Srećom nije bilo povređenih, ali to je samo jedan u nizu brojnih sluačejva upada šumokradica sa teritorije Kosova i Metohije. Od 1999. godine do danas, na administrativnoj liniji prema Kuršumliji poginulo je osam osoba u sličnim incidentima. Među poginulima su civili, ali i pripadnici policije i Žandarmerije.

Posle povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova i Metohije i dolaska međunarodne vojne misije koja je zadužena za bezbednost sa kosovske strane, ne prestaje ugrožavanje bezbednosti malobrojnih meštana koji su ostali da žive u selima na samoj administrativnoj liniji, kao ni bespravna seča šume od strane Albanaca koji dolaze iz sela sa kosovske strane.

Sela u kuršumlijskoj opštini koja se nalaze uz samu administrativnu liniju su skoro pusta, što zbog loših puteva iz pravca Kuršumlije, što zbog straha za bezbednost. U selu Rastelica, udaljenom oko 17 kilometara od grada, živi sedamdesetšestogodišnji R. E. koji je teško pristao da govori za naš medij, jer se boji za svoju bezbednost.

Ministarstvo odbrane

 

"U rođenim kućama smo nebezbedni i ne znamo kada će neko sa kosovske strane da nam ne samo seče šumu, nego i upadne u kuću. Od 1999. godine nas napadaju, seku nam šumu, pljačkaju nas, a nekoliko kuća, koje su preko zime prazne, već su potpuno demolirane i opljačkane još 2019. godine, pa od tada skoro da ne spavamo noću, a danju se ne udaljavamo previše od kuće”, rekao je on. 

"Kad se začula pucnjava pucnjava, odmah sam se zatvorio"

Kako je dodao, poslednji napad na policijsku patrolu u nedelju uveče, u kojoj je bilo samo nekoliko policajaca, a sa druge strane pedesetak Albanaca iz sela u okolini Podujeva, pokazao je da oni "moraju da odu odatle". "Iskreno, kada se začula pucnjava u nedelju uveče, odmah sam se zatvorio u kuću", priča R. E.

Ispričao je i kako je izgledao napad u Rastelici koji je izazvao toliko strah. Navodi da se odjednom pojavilo skoro 50 osoba, da je bilo desetak traktora, a naoružane šumokradice su otvorile vatru na policiju.

Malobrojna policijska patrola je odgovoriila i samo nekim čudom su policajci ostali nepovređeni. Iz policije u Kuršumliji, Euronews Srbija saznaje, da je na licu mesta pronađeno više od 200 čaura.

Koliko su meštani u strahu govori i to što je jedan od njih naveo da policijske patrole ne mogu da spreče kražu pumei napade na meštane, već da je potrebno instalirati policijski punkt. 

Stanovcnici Merdara: Žalili smo se svima 

Još nekoliko meštana koji su ostali u selima i zaseocima na ovom području, nisu želeli ni da pričaju, niti da se fotografišu iz straha da će doživeti neku neprijatnost, ali neprijatnostima su izloženi i meštani sela Merdara, koji osim što strahuju od naoružanih šumokradica, imaju i skoro svakodnevne dolaske migranata koji preko šuma i železničkom prugom koja nije u funkciji, dolaze i upadaju im u dvorišta i kuće.

"Žalili smo se svima, ali pomoći nema. Očigledno da oni koji su zaduženi za bezbednost sa druge strane, odnosno pripadnici KFOR.a, ne rade svoj posao", kaže za Euronews meštanka Merdara S.M. i dodaje da srpska policija i žandarmerija nemaju odobrenje da adekvatno reaguju.

Administrativnu liniju nedavno su obišli ministri odbrane i unutrašnji poslova, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin po naredbi, kako je rečeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, vrhovnog komandanta predsednika Srbije.

Ministarstvo odbrane

 

"Ministar Vulin je posle sastanka poručio da će srpske snage bezbednosti učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost u Kopnenoj zoni bezbednosti i da od KFOR-a očekuje da konačno izvršava svoj zadatak i preuzme odgovornost za stanje bezbednosti na administrativnoj liniji”, kaže se između ostalog u saopštenju. 

Kako se dodaje, samo u prošloj godini je u Kopnenoj zoni bezbednosti bilo 56 upada od strane "bandi koje organizovano pljačkaju imovinu građana".  

"Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo ljude i njihovu imovinu jer se na svakom delu naše teritorije red i zakon poštuju i čuva se imovinska i lična sigurnost svakog građanina naše zemlje", naglasio je ministar Vulin.

Osam ubijenih od 1999. godine

Koliko je situacija ozbiljna u Kopnenoj zoni bezbednosti, odnosno u selima kuršumlijske opštine koja se nalaze na administrativnoj liniji, a koji imaju imovinu i sa jedne i sa druge strane, pokazuje da su u periodu od povlačenja srpskih bezbednosnih snaga do danas, po podacima SUP Kuršumlija, sa kosovske strane ubijeni meštani Božana Zečević iz Šušnjaka, Dušan Mićunovič i Milan Milovanović, iz Trpeze, odnosno Dabinovca.  

U okolini Merdara, gde se nalazi i administrativni prelaz, 2014. godine je ubijen pripadnik Žandarmerije Stevan Sinđelić, a na putu između sela Prepolac i Kuršumlijske Banje, tri policajca su izgubila život jer je njihovo vozilo naišlo na minu. U okolini Merdara je ubijen i policijski inspektor Dejan Đorđević.

Komentari (0)

Srbija