Aktuelno

Novosadske NVO zahtevaju obeležje za ubijenog uličnog svirača: Bleki je simbol borbe protiv nasilja, fašizma i poniženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

13:14

Novosadske NVO zahtevaju obeležje za ubijenog uličnog svirača: Bleki je simbol borbe protiv nasilja, fašizma i poniženih
Novosadske NVO zahtevaju obeležje za ubijenog uličnog svirača: Bleki je simbol borbe protiv nasilja, fašizma i poniženih - Copyright Euronews/Nataša Krstin, Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Novosadske nevladine organizacije pozivaju gradsku vlast da na adekvatnom mestu postavi dostojno, primereno i trajno umetničko obeležje uličnom sviraču Kristijanu Kostiću Blekiju, koji je pre nekoliko dana mučki ubijen u centru grada.

Navode da bi obeležje moglo da bude instalirano na mestima gde je Bleki najčešće sedeo i svirao, ili na samom mestu ubistva.

"Umetničko obeležje Blekiju bilo bi ne samo simbol protiv nasilja i fašizma, već i znak pažnje za sve one građane koji su se u užasnim i surovim tranzicionim vremenima, u kojima je solidarnost ukinuta, našli na socijalnom dnu i svakodnevno su ponižavani", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ovom prilikom NVO u Novom Sadu zahtevaju i da se  "ubica primereno kazni, jer se mora poslati poruka da se jezive stvari kao ubistvo bespomoćnog uličnog svirača ne smeju dešavati, ni u Novom Sadu, ni bilo gde drugde".

Podestimo, novosadska policija uhapsila je pre dva dana 21-godišnjaka iz Žablja, osumnjičenog da je u centru Novog Sada pretukao 61-godišnjeg muškarca, koji je od zadobijenih povreda preminuo u Kliničkom centru. Kako je navela policija, tukao ga je rukama i nogama, a Hitna pomoć je oko pet ujutro primila poziv da na pločniku u Kosovskoj ulici leži muškarac bez svesti. Reč je o novosadskom uličnom sviraču  Kristijanu Kostiću Blekiju.

Euronews/Nataša Krstin, Prinskrin/Youtube

 

"Ja sam živeo kod njega. Znači, ručali smo zajedno i svirali i to. On je bio stvarno divan čovek i nikad nije bio agresivan. Bio je jedino agresivan prema sebi. Nije pomogao samo meni, već i većini ljudi koje sam ja znao", rekao je ranije za Euronews Srbija Andrija Daraboš, ulični svirač iz Novog Sada koji je dobro poznavao žrtvu.

Izjavu koju je napadač dao inspektorima, kako su mediji preneli, bila je da je od Blekija navodno tražio novac, a kada mu je dao 390 dinara uz obrazloženje da je to sve što ima, usledila je besna reakcija.

Inače, brutalnost prema ljudima bez adrese u Novom Sadu nije novina. Poput Blekijeve smrti, pamti se događaj iz 2016. godine, kada je dvanaestogodišnjak sa drugovima zapalio 64-godišnjaka na ulici. I on je tada preminuo od zadobijenih povreda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija