Aktuelno

Fotografija koja prikazuje svu surovost Golije: Terenski automobil za samo nekoliko minuta nestao u smetu

Komentari

Autor: Rina

12/02/2022

-

12:15

Fotografija koja prikazuje svu surovost Golije: Terenski automobil za samo nekoliko minuta nestao u smetu
Fotografija koja prikazuje svu surovost Golije: Terenski automobil za samo nekoliko minuta nestao u smetu - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Danima unazad priča se o surovom uslovima na Goliji i apeluje na vozače da ne kreću na put preko deonice Preko Brdo - Odvraćenica.

Međutim, i pored svih upozorenja nisu retki oni koji se upuste u borbu sa surovom planinom, a iz te bitke redovno izlaze kao gubitnici. Ostaju zavejani u ogromnim snežnim smetovima, a da ih spasu zovu upravo one koji su ih upozoravli da tuda ne kreću na put - ivanjičke putare.

"Ne znam da li smatraju da mi preuveličavamo ili su željni avanture na snegu, ali redovno se dešava da se oglušavaju o naša upozorenja i na svoju ruku kreću na put. Automobil, čak i onaj terenski, na Goliji biva potpuno zevejan za samo nekoliko minuta da se uopšte ne vidi ispod snega. Putarima, ako nisu u blizini, treba i do dva sata da se probiju kroz nanose. Samo zamislite situaciju da toliko dugo čekate zavejani u dubokom snežnom smetu i da vam je život u opasnosti samo zato što ste želeli da dokažete da ste moćniji od prirode", priča za Rinu Vitomir Arsović iz JP "Putevi Ivanjica".

RINA

 

Ova deonica jedna je od najkritičnijih u Srbiji, zavejana skoro tokom svih zimskih meseci, a snežni pokrivač visok nekoliko metara ovde se može videti i u do početka maja. Putari su ovde angažovani sve vreme i imaju pune ruke posla. Lokalno stanovništo često zna reći da kad se u Ivanjici samo naoblači, na Goliji duva vetar i pada sneg.

"Deonica je do daljeg neprohodna za saobraćaj. Putari rade na pročišćavanju, ali će smetovi biti probijeni tek kad se potpuni stabilizuju vremenske prilike. Ovde duva izuzteno jak vetar sa Peštera, a deonica se nalazi odmah ispod najvećg vrha Golije, Jankovog kamena, zbog svih tih faktora održavanje ove deonice je izuzetno teško. Putari koji su na terenu, zaista ulažu ogromne napore i trud kako bi savladali ogromne smetove", dodaje Arsović.

Osim ove deonice preko Golije, svi ostali putevi u Zapadnoj Srbiji su prohodni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija