Aktuelno

Na Preševu otkriveno više od 1,5 kilogram zlata koje su krijumčari pokušali da prenesu ispod patosnica u automobilu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2022

-

11:38

Na Preševu otkriveno više od 1,5 kilogram zlata koje su krijumčari pokušali da prenesu ispod patosnica u automobilu
Na Preševu otkriveno više od 1,5 kilogram zlata koje su krijumčari pokušali da prenesu ispod patosnica u automobilu - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo juče sprečili pokušaj krijumčarenje više od 1,5 kilograma zlata ispod patosnice jednog automobila, saopštili su iz Uprave carine. Zlato je otkriveno kada je na izlaz prelaza Preševo tokom popodneva pristigao "audi A6" albanskih registarskih oznaka.

"Njime su ka Albaniji putovala dvojica albanskih državljana koji su negirali da imaju bilo šta da prijave za carinsku kontrolu, ali je detaljni pregled ovog automobila demantovao njihove tvrdnje. Carinici i policajci su tokom kontrole vozila, ispod patosnice zatekli pregršt zlata upakovanog u dva paketića", saopštili su iz Uprave carine.

Ispod patosnice se tako našlo šest zlatnih pločica sa oznakama za zlato visoke čistoće (Au 999,9%) teških čak 1.132 grama i još šest pločica mešavine zlata i raznih metala ''Lega Ottone'' ukupne težine 332 grama.

Uprava Carina

 

Pored navedenih pločica, ispod patosnice se našla i zlatna narukvica od 62 grama, dva dukata ukupne težine 12 grama, 17 grama lomljenog zlata i jedna minđuša od 5 grama.

Time je ukupna težina otkrivenog zlata i mešavine zlata i raznih metala dostigla težinu od 1.560 grama, a vrednost skrivenog tovara procenjena je na iznos od gotovo 65.000 evra odnosno nepunih 7,7 miliona dinara.

"Kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti prevoznog sredstva koje se koristilo za prevoz krijumčarene robe, privremeno je zadržan i ''audi A6 olroud'' vredan 22.000 evra", saopštili su iz Uprave carine.

Protiv vozača koji je otkriven u krijumčarenju biće pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom u Preševu koji će doneti konačnu odluku o sudbini robe i vozila zaplenjenih u ovom prekršaju čija ukupna vrednost iznosi gotovo 87.000 evra, odnosno odgovara protivvrednosti većoj od deset miliona dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija