Aktuelno

Nenad Periš za Euronews Srbija: Moram da budem jak, verujem da će policija naći mog sina

Komentari

Autor: Jovana Stanković

18/02/2022

-

16:45

Nenad Periš za Euronews Srbija: Moram da budem jak, verujem da će policija naći mog sina
Nenad Periš za Euronews Srbija: Moram da budem jak, verujem da će policija naći mog sina - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Euronews/Printscreen, Prinskrin/MUP, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo 50 dana je prošlo otkako je splićanin Matej Periš nestao u Beogradu, ali još uvek nema nikakvih novih informacija koje bi mogle da ukažu na to šta se tačno dogodilo u noći između 30. i 31. decembra kada je nestao ovaj mladić. 

U potragu za njim uključena su dva ministarstva unutrašnjih poslova - Srbije i Hrvatske. Oni su se do sada sastajali dva puta kako bi razmenili operativna saznanja, a ujedno i sve vreme sarađuju sa njegovim ocem Nenadom Perišem koji je zbog potrage sa sinom došao u Beograd još početkom januara.

Periš je u razgovoru za Euoronews Srbija rekao da za sada nema nikakvih novih infomacija o njegovom sinu, osim što MUP Republike Hrvatske u ovom trenuktu proverava informacije koje su se pojavile u medijima da je Matej navodno viđen u Minhenu, ispred bivšeg restorana Opatija.

"Razgovarao sam sa hrvatskom policijom o tome, rekli su mi da još uvek nisu dobili nikakve povratne informacije iz Nemačke i da još uvek nemaju nikakvih informacija o tim navodima", potvrdio je Periš za Euronews Srbija i rekao da on lično ne veruje da se njegov sin nalazi sada u nekoj trećoj zemlji.

"Sva dokumenta su mu kod nas. U trenutku nestanka ništa od toga nije imao kod sebe. Kod mene se nalazi njegova lična karta, a pasoš je u Hrvatskoj. Jednostavno, nije mogao tek tako da napusti zemlju. Svakog dana dobijamo neproverene informacije, tako su nam jednom javili da se nalazi na nekoj lokaciji u Beogradu. Policija je to proverila i ispostavilo se da nije tačno", kaže Periš.

Euronews Srbija

 

Kako dodaje, razume potrebu ljudi da pomognu ali ne i zbog čega šalju dezinformacije.

"Sve što mi stigne, ja prosledim policiji. Sa njima imam jako dobru saradnju i onda oni na osnovu podataka procenjuju da li treba proveriti te informacije. Do sada se uvek ispotavilo da ništa nije bilo istinito. Ne razumem neke ljude koji imaju potrebu da se igraju sa ovakvim stvarima. Ono u šta ja verujem je da je policja ta koja će zapravo pronaći mog sina", dodaje.

Kako kaže, u Beogradu je dovoljno dugo da se već navikao na njega, a stekao je i prijatelje koji mu pomažu i koji su uz njega. Nedostaje mu, naglašava, njegova porodica u Splitu jer svima, pored neizvesnosti oko potrage za Matijom, teško pada i to što su razdvojeni.

"Stalno smo u kontaktu, jako im je teško, i meni je. Međutim, moram da budem jak i zbog njih i zbog Mateja, jer i dalje verujem da ću ga pronaći uskoro i odvesti kući. Moram da budem jak. Družim se ovde sa ljudima, našao sam nove prijatelje. Oni mi daju neku dozu utehe da idem iz dana u dan. U početku su sve to bili meni neki nepoznati ljudi, nepoznat grad, ali sve nas je spojio nestanak mog sina", kaže Periš.

"Svaki dan mi je jako težak, budim sa nadom da ću ga uskoro pronaći. Molim se Bogu, ali ne dam da me emocije savladaju jer moram biti čiste i bistre glave. Zato sam ovde", dodao je. 

MUP: Dnevno dobijamo oko desetak prijava ili dojava da je Periš negde viđen

Pored policije, u potrazi za nestalim splićanininom učestvuju i građani, koji su i na društvenim mrežama napravili grupe posvećene potrazi. Miloš Stanimirović iz odeljenja za potrage MUP-a Srbije rekao je za RTS da na dnevnom nivou dobiju oko desetak prijava ili dojava da je Matej Periš negde viđen.

"Apsolutno smo dužni da odreagujemo na svaku prijavu. Mi svaku dojavu proverimo. Znači, ukoliko se javi da je Matej viđen na određenoj lokaciji, mi izvršimo terensku proveru, obavi se razgovor sa više lica, ali do sada mi nismo došli ni do kakvih novih saznanja na takve dojave", objašnjava Stanimirović i dodaje da se za Matejem traga od dana kada je podneta prijava o njegovom nestanku.

"Od dana kada je podneta prijava o nestanku hrvatskog državljanina Mateje Periša traga se za njim. Utvrđena je trasa kretanja, kako samog Mateje, tako i društva sa kojim je on došao u Beograd od zagreba do Beograda. Izvršene su terenske provere apartmana u kojima su oni boravili, mesta koja su posećivali i lokala", rekao je.

Navodi i da se potraga za hrvatskim državljaninom Matejem Perišom, koji je nestao u Beogradu, u noći između 30. i 31. decembra intezivno nastavlja.

Kuda se Matej pouzdano kretao?

Nenad Periš došao je u Beograd čim je prijavljen nestanak njegovog sina. Policijski službenici su do sada pregledali na stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednom drugom osobom, stoji u saopštenju MUP koje je objavljeno ranije. MUP je, inače, objavio rekonstrukciju trase kretanja Mateja Periša, kako bi utvrdili na kojim mestima se definitivno nalazio nestali mladić noći između 30. i 31. decembra.

Prinskrin/Youtube/MUP Republike Srbije

 

Navodi se kako je on napustio "Gotik" i izašao iz Beton Hale u 01.43 časova. Nakon toga uočen je na kameri kako se kreće ka Karađorđevoj ulici. On je nastavio kretanje ka Brankovom mostu i sledeća lokacija na kojoj je uočen je Karađorđeva ulica, nakon njegovog prolaska ispod Brankovog mosta. Na tom mestu je jedina njegova interakcija sa bilo kim na trasi njegovog kretanja. Pokušao je da uđe u taksi. Taksista je identifikovan, ali je rekao da je već imao zakazanu vožnju i da zato nije mogao da primi Mateja.

Zatim je Periš nastavio kretanje niz Karađorđevu ulicu, iz koje je skrenuo u Travničku, ka mestu na kojem se ta ulice seče sa ulicom Braće Krsmanović. Sledeća lokacija na kojoj je uočen Periš je na promenadi kod restorana Savanova. Njegova silueta je uočena iza žive ograde i nastavio je kretanje ka šetalištu i reci. U snimku se kaže da je on došao do reke i da daljim radom nije uočen u bilo kojim drugim delovima grada. 

Poslednji prikazani kadar je ka ušću Save u Dunav. U njemu se vidi objekat koji se kreće niz reku, a vreme i mesto se poklapaju sa lokacijama Matejevog telefona. Hrvatska policija je najavila da će ponovo ispitati prijatelje nestalog mladića i da će pritom uzeti u obzir i podatke s mobilnog telefona. 

Komentari (0)

Srbija