Aktuelno

Odbačen zahtev tužioca, nema izuzeća veća koje su sudi Šariću - na redu saslušanje svedoka saradnika

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

13:15

Odbačen zahtev tužioca, nema izuzeća veća koje su sudi Šariću - na redu saslušanje svedoka saradnika
Odbačen zahtev tužioca, nema izuzeća veća koje su sudi Šariću - na redu saslušanje svedoka saradnika - Copyright E-Stcok/Đenka

veličina teksta

Aa Aa

Petočlano veće Apelacionog suda u Beogradu odbacilo je kao neblagovremen zahtev zamenika Tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića koji je ranije danas tražio izuzeće kompletnog veća koje vodi drugostepeni postupak povodom žalbi na prvostepenu presudu Darku Šarića i drugim okrivljenima za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Nakon ove odluke veća, odlučeno je da se pretres nastavi u utorak, 8. marta, kada će pred Apelacionim sudom biti saslušani svedoci saradnici u ovom procesu Draško Vuković i Nebojša Joksović.

Zahtev za izuzeće, neuobičajen za tužilaštvo, usledio je nakon što je sudsko veće usvojilo predloge branilaca da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika - Draško Vuković i Nebojša Joksović, kao i da se iz spisa predmeta kao dokazi, izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, Šarićev brat od tetke.

Ovi razgovori smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude. Nakon što je sudija saopštio ovu odluku, tužilac Ivanić je zatražio da mu se dostavi odluka, kako bi na nju mogao da uloži žalbu.

E-Stcok/Đenka

 

Međutim, sudija mu je rekao da je to odluka drugostepenog suda i da na nju nema pravo žalbe.

"Tražim izuzeće kompletnog veća, jer ste od početka pristrasni", rekao je Ivanić navodeći da je sve krenulo od ukidanja pritvora Darku Šariću kada je u decembru, na kako je rekao, jedan volšeban način, na nejavnoj sednici, doneta odluka.

Tužilac: Okrivljeni sam odredio gde će ići u kućni pritvor

U rešenju o ukidaju pritvora i određivanje kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom je stajala jedna adresa na kojoj će boraviti, a Šarić nije otišao na tu adresu, rekao je tužilac i upitao veće kako je ispratilo izvršenje rešenja.

"Da li je to jedinstven slučaj da okrivljeni sam odredi gde će ići. Tek posle pet dana reagujete i donosite novo rešenje", negodovao je tužilac koji od početka, 2009. godine vodi ovaj predmet.

Još je protestovao što je započet drugostepeni pretres, a da stranke u postupku nisu obaveštene šta je predmet raspravljanja i da su praktično ušli u dopunu dokaznog postupka, što, kako on smatra, nije moglo da se uradi.

"Vaša odluka da tužilaštvu ne dostavite pisani otpravak odluke, na šta mi imamo pravo žalbe je nedopustiv i to je još jedan od razloga što tažim vaše izuzeće", naglasio je Ivanić.

Ovo Apelaciono veće je prethodno donelo odluku da izvrši uvid u spise predmeta, iskaze svedoka i sve naredbe.

Što se tiče predloga odbrane, ispitaće se svedoci saradnici Joksović i Vuković, naveo je predsednik veća i dodao da je prihvaćen predlog odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje transkripti telefonskih razgovora koji se odnose na optuženog Željka Vujanovića jer nisu pribavljeni na zakonit način, s obzirom da je ta mera trajala duže od godinu dana što nije po zakonu - dodao je sudija.

Presretnuti telefonski razgovori, koji su bili šifrovani za koje tužilaštvo tvrdilo da u njima okrivljeni razgovaraju o trgovini drogom, bili su jedan od ključnih dokaza u postupku protiv Šarića i ostalih optuženih.

Šarić od septembra u kućnom pritvoru

Šariću je 24. septembra ukinut pritvor i određen kućni pritvor tako da je u ponedeljak, kao i danas sam bez pratnje sudske straže došao u Specijalni sud gde se održava ovaj drugostepeni pretres.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru. Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu je u maju prošle godine Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem. Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne. Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Komentari (1)

Srboljub

04.03.2022 22:55

Zna se cije pare sudovi trose ovim se pokazuje i za koga rade. Ostalo na stranu da otkrijemo u nekim novim "papirima'.

Srbija