Aktuelno

Još jedan snimak vršnjačkog nasilja - u incidentu na velikom odmoru u školi u Obrenovcu povređen učenik

Komentari

Autor: J. Stanković

10/03/2022

-

17:08

Još jedan snimak vršnjačkog nasilja - u incidentu na velikom odmoru u školi u Obrenovcu povređen učenik
Još jedan snimak vršnjačkog nasilja - u incidentu na velikom odmoru u školi u Obrenovcu povređen učenik - Copyright Facebook.com/Sanela Jevtic

veličina teksta

Aa Aa

Još jedan snimak vršnjačkog nasilja koji se proširio na društvenim mrežama uznemirio je javnost i naveo nadležne organe da reaguju. Reč je o incidentu koji se dogodio 3. marta, tokom trajanja velikog odmora, u parku pored Tehničke škole "Buda Davidović" kada je, nakon koškanja dva učenika koje je sličilo sparingu, došlo do ozbiljnijeg okršaja, u kome je jedan od njih povređen. 

Naime, na snimku se vide dvojica dečaka koji su se u parku najpre koškali, dok su njihovi vršnjaci sve vreme stajali oko njih i to snimali. Međutim, u jednom trenutku jedan od dečaka je na zemlju oborio drugog i došlo je do ozbiljnijeg okršaja, koji su okupljani pokušali da prekinu razdvajajući ih. Međutim, kada je veće izgledalo kao da je tuča završena jedan od njih nogom je udario drugog u glavu nakon čega je ovaj pao na zemlju i ostao tu da leži. 

Iz škole za Euronews Srbija nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, ali kako saznajemo u Ministarstvu prosvete škola je o slučaju obavestila nadležne institucije, a sazvan je i sastanak Tima za zaštitu. Da je do incidenta došlo, potvrili su za Euronews Srbija i iz MUP-a gde su naveli da im je slučaj prijavljen, kao i da je pronađeno maloletno lice koje je u ovo slučaju bilo nasilno. Iz MUP-a su rekli i da su o svemu obavestili Više javno tužilaštvo u Valjevu.

Sa druge strane, iz VJT u Valjevu nisu odgovorili na pitanja Euronews Srbija u vezi sa incidentom, a ovim povodom kontaktirali smo i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je navelo da se zbog zaštite interesa malolentika informacije ne daju medijima.

Ministarstvo prosvete: Učenik sa snimka se ispisao iz škole

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Euronews Srbija kažu da je u školi u skladu sa procedurama odmah sazvan sastanak Tima za zaštitu, kao i da su o svemu obavešteni i roditelji i MUP.

"Škola je pokrenula vaspitno-disciplinski postupak i izrađeni su operativni planovi zaštite. Budući da se učenik koji je učestvovao u fizičkom nasilju ispisao iz škole, škola je ponovo uputila dopis policiji radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti, a uputiće i dopis nadležnom Centru za socijalni rad. Povređenom učeniku škola će pružiti svi potrebnu podršku, zbog čega je u kontaktu sa roditeljima", saopštili su iz ovog ministarstva i naveli da je po prijemu obaveštenja kontaktirana ustanova, tačnije škola, radi praćenja realizacije procedure. Naveli su i da su dali preporuke za dalje postupanje, ali i da će oni to kontrolisati.

Slučaj u Obranovcu je zapravo samo jedan u nizu koji ukazuje na nasilničko ponašanje ili vršnjačko nasilje koje je alarmiralo javnost, po pravilu nakon objave snimaka na društvenim mrežama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija