Aktuelno

Apelacioni sud od ponedeljka razmatra žalbe na presudu Darku Šariću za pranje para

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2022

-

13:03

Apelacioni sud od ponedeljka razmatra žalbe na presudu Darku Šariću za pranje para
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pred Apelacionim sudom u Beogradu sutra će početi sednica za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu kojom je zbog pranja novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina, Darko Šarić osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina zatvora.

Jedna optužena je istom presudom oslobođena od optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.

Sednica je zakazana za 10 radnih dana, tokom dve sedmice, od 28. marta, zaključno sa 8. aprilom. Održavaće se u zgradi Apelacionog suda u Nemanjinoj ulici i biće otvorena za javnost.

Na ovoj sednici biće razmatrane žalbe na presudu Specijalnog suda od 31. jula 2020. godine, nakon koje će sud odlučiti da li će presudu potvrditi u celosti, prinačiti, ukinuti i naložiti ponavljanje suđenja ili sam otvoriti pretres i izvesti ključne dokaze a potom pravosnažno presuditi.

U martu počeo pretres pred Apelacionim sudom

Šariću je početkom marta počeo pretres pred Apelacionim sudom u drugostepenom postupku nakon žalbi na presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Pretres se nastavlja 4. maja saslušanjem svedoka saradnika, nakon čega će Apelacioni sud izreći novu pravosnažnu presudu, pošto je prva ukinuta u maju prošle godine po vanrednom pravnom leku Šarićevih branilaca.

Presudu je ukinuo Vrhovni kasacioni sud zbog nepropisno sastavljenog žalbenog veća, s obzirom da je dvoje od pet sudija ranije učestvovalo u odlučivanju o produženju pritvora Šariću.

U postupku za pranje para, prvostepenom presudom, pored Šarića, osuđen je i Nebojša Jestrović na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Štrbac oslobođena je od optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrović izricćući presudu u julu 2020. godine, napominjući da je sve rađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Šarića.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

 

 

Sud je takođe naložio prvostepenom presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ ad Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Panceva-konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pančevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Šarić nije tada prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazio u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima nakon višegodišnjeg bekstva.

Njemu je pritvor ukinut 24. decembra 2021. godine, nakon sedam godina i devet meseci, pošto je prethodne četiri i po godine bio u bekstvu.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici, 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

To su, kako smatra Specijalni sud, radili tako što su vršili konverziju i prenos imovine, investirajući prljav novac u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije, kao i finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve u cilju prevođenja prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porekla i stvarnog vlasništva.

U ovom procesu sud je postupao po više optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koje su sukcesivno, u različitim vremenskim razmacima, dostavljane sudu i to tako da je poslednja od njih dostavljena 21. februara 2014. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Komentari (0)

Srbija