Aktuelno

Darko Šarić na suđenju lično ispitivao svedoka saradnika koji ga tereti

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

15:47

Darko Šarić na suđenju lično ispitivao svedoka saradnika koji ga tereti
Darko Šarić na suđenju lično ispitivao svedoka saradnika koji ga tereti - Copyright E-Stcok/Đenka

veličina teksta

Aa Aa

Darko Šarić optužen za organizovanje kriminalne grupe za krijumčarenje kokaina 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu ispitivao je danas lično Nebojšu Joksovića, jedinog svedoka saradnika koji ga tereti u sudskom procesu.

Šarićeva pitanja ticala su se mahom Joksovićevih finansija i njegovog učešća u kriminalnoj grupi. Na pitanje da objasni svoje tvrdnje da je Šarić finansirao nabavke kokaina, Joksović je odgovorio da je sve čuo iz priče, i da nikada nije video da je Šarić nekome dao novac ili kupovao.

Joksović je objasnio da sebe nije doživljavao kao člana organizovane grupe i da mu Šarić nikada nije dao neki zadatak. Šarića je dalje zanimalo da mu, pošto optužuje njega, ubijenog, Dragana Dudića Fica i čoveka koji je oslobođen da su finansirali kupovinu droge, objasni kako su to uradili.

"Čuo sam samo iz Šarićeve priče, kao i da su neki novac nosili oko struka kada su leteli avionom", odgovorio je, prenosi Tanjug.

Nakon toga Šarić je svedoka ispitivao o finansijama. Na njegovo pitanje da li mu je ikada davao novac i finansirao, svedok saradnik je odgovorio kratko: "nebitno".

Inače, Šarić tvrdi da je finansirao Joksovića, nakon čega je kao dokaz izvadio papir na kom su popisana dugovanja od četiri miliona i 140.000 evra Joksovića prema Šariću, a koja je Joksović ranije potpisao. Takođe, Šarić je naveo i nekretnine koje poseduje Joksović i pitao ga odakle mu novac za njih na šta mu je on odgovorio "iz posla".

"To je sve uradio da bi mu tužilac vratio moju imovinu", rekao je Šarić i ponovio da je on finansirao Joksovića, koji je prisvojio njegovu imovinu nakon dobijanja statusa svedoka saradnika.

Tokom današnjeg ispitivanja Šarić je podsetio svedoka saradnika da je u utorak pred sudom izjavio da su bili bliski kao braća i danas gaji neke emocije prema njemu, na šta je Joksović odgovorio potvrdno, a Šarić se nadovezao i rekao : "Ne moraš da se ustručavaš, gajim i ja prema tebi".

Moguć nastavak suđenja i sutra 

Suđenje je potom odloženo za sutra zbog izostanka svedoka-saradnika Draška Vukovića, koji je, kako je sudija naveo, otišao da se testira jer sumnja da je pozitivan na koronavirus, pa će se sutra odlučiti o nastavku suđenja ukoliko se ispostavi da je Vukotić pozitivan.

Na početku suđenja jedan od okrivljenih, Borislav Tunjić, prvo je zatražio veštačenje uračunljivosti svedoka saradnika Nebojše Joksovića, a nakon što je sud odbio njegov predlog, zatražio je izužeće predsednika veća i zmaenika tužioca, koji je takođe odbačeno nakon kraće pauze.

Inače, Joksović i Vuković svedoče prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Podsetimo da je Šariću  24. decembra ovo veće ukinulo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor, što je takođe bila jedna od primedbi tužioca. On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem. Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. 

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne. Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.
Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja. Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina 

 

Komentari (0)

Srbija