Aktuelno

Tužilac se žali zbog izdvajanja ključnih dokaza protiv Šarića

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

10:48

Tužilac se žali zbog izdvajanja ključnih dokaza protiv Šarića
Tužilac se žali zbog izdvajanja ključnih dokaza protiv Šarića - Copyright E-Stcok/Đenka

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal uložilo je žalbu na rešenje sudskog veća Apelacionog suda kojim je odlučilo da se iz spisa predmeta kao - nezakonito pribavljeni dokazi - izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, brat od tetke prvooptuženog Darka Šarića, kao i da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika.

Ovi prisluškivani razgovori smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, a koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude. Postupajući tužilac Saša Ivanić je odbrazložio da je žalba na ovo rešenje dozvoljena prema zakonu, dok je veće svoj suprotan stav saopštilo još u petak.

Ivanić je, takođe, tražio da veće precizira koji su to tačno dokazi i transkripti koji se izdvajaju. Veće je dalo pauzu kako bi odlučilo o ovim predlozima. Prethodno je odlučilo da se danas isključi javnost prilikom saslušanja dvojice svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Nebojša Joksović prvi put javno svedoči protiv Šarića

Petočlano veće Apelacionog suda u Beogradu odbacilo je kao nedozvoljenu žalbu tužilaštva za organizovani kriminal i odlučilo da se u prisustvu javnosti saslušaju dvojica svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Nebojša Joksović i Draško Vuković, svedočiće prvi put javno, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata. Joksović svedoči prvi, a nakon njega će svedočiti Vuković danas ili sutra najavio je predsednik sudskog veća Sretko Janković.

Predsednik sudskog veća sudija Sretko Janković ponovio je stav veća da zakon ne predviđa pravo žalbu u ovom slučaju pa je žalba odbačena kao nedozvoljena.

Takođe, Joksović je jedini svedok saradnik (pored Vukovića i Radana Adamovića) koji je teretio Šarića za organizovanje kriminalne grupe za šverc kokaina, a odbrana traži njegovo suočavanje sa drugim svedokom saradnikom i Šarićem.

Povodom zahteva postupajućeg tužioca Saše Ivanića da veće precizira koji su to tačno dokazi i transkripti koji se izdvajaju, sudija Janković je rekao da fizički nije bilo moguće po strancima označiti razgovore koji se izdvajaju.

"Ali iz rešenja jasno proizlazi da se izdvajaju razgovori prisluškivani po naredbama istražnog sudije izdatih od 3. juna 2009. godine do 15. oktobra 2009. godine i odnose se na Željka Vujanovića", rekao je Janković.

Pomenuti razgovori Željka Vujanovića smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, a koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija