Aktuelno

VIDEO Nastavak akcije "Gnev": Policija zbog pranja novca uhapsila osam osoba, osumnjični prisvojili 500 miliona dinara

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

17:09

MUP Srbije/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana protivpravno prisvojile 500 miliona dinara, pripadnici Uprave kriminalističke policije su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu uhapsili osam osoba, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U nastavku akcije "Gnev", uhapšeni su S. N. (63), P. S. (75), K. V. (62), S. A. (62) i V. D. (40), koji se sumnjiče da su počinili krivično delo pranje novca, M. D. (67), osumnjičen za pranje novca u pomaganju, kao i M. Ð. (49) i D. B. (45), koji se terete za krivična dela iz člana 136. Zakona o bankama - zelenaštvo i pranje novca.

U saopštenju se navodi da će krivičnom prijavom biti obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća odranije u pritvoru.

Osumnjičeni se terete da su duže vreme pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Sumnja se da su tako stekli veliki broj nepokretnosti, a vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima.

Oduzeta imovina, nakit, umetničke slike

Osumnjičeni se terete da su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist od više od 500 miliona dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina vredna oko 407.300 evra, oko četiri kilograma i 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Naredbama nadležnih tužilaštava zabranjeno im je raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima kao i nekretninama a vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko pet miliona evra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija