Aktuelno

Protest advokata, traže povlačenje Nacrta izmena Zakona o parničnom postupku

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

17:01

Protest advokata, traže povlačenje Nacrta izmena Zakona o parničnom postupku
Protest advokata, traže povlačenje Nacrta izmena Zakona o parničnom postupku - Copyright Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Deo advokata koji su nezadovoljni Nacrtom izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku protestovali su danas ispred Advokatske komore Srbije (AKS) u Dečanskoj ulici u Beogradu tražeći povlačenje propisa. Kažu da će, ukoliko izmene zakona budu usvojene, mnogim građanima biti teže da dođu do pravde. 

U Ministarstvu pravde tvrde suprotno, da će izmenama Zakona rasteretiti sudove i da će biti brži i efikasniji pristup pravdi. Potpisali su i sporazum sa čelnicima Advokatske komore Srbije kojim se neke sporne odredbe brišu i nastavlja javna rasprava.

Nezadovoljni advokati kažu da nastavljaju proteste sve dok se ne ispune njihovi zahtevi i ne povuče Nacrt zakona.

Advokat Sara El Sarag kaže da je predsednik Advokatske komore Srbije potpisao sporazum sa Ministarstvom pravde bez saglasnosti većeg dela advokata.

"To je samo formalan sporazum koji nije obavezujući. Od potpisivanja do danas Nacrt nije povučen. To je sve u nekoj budućnosti", rekal je ona za Euronews Srbija.

Euronews TV

Govoreći o uvođenju e-suđenja ona je rekla da je to veliki problem za građane koji nisu obučeni da koriste intenet. 

"Stranku obavezujete da ima kompjuter, da ima mikrofon, da mora da ima stabilnu vezu. Zatim, mora da mu se omogući identifikacioni pristup sudu. Vaši lični podaci su na zvoltehakerima", navela je ona.

Advokati su se iz Dečanske ulice uputili u protesnu šetnju. zaustavili su se kratko ispred Ustavnog suda, zatim su nastavili do Pravnog fakulteta, a potom Beogradskom ulicom do Ministarstva pravde.

Oni koji su radili na izmenama Zakona tvrde da će  rasteretiti sudovi, da će biti brži i efikasniji pristup pravdi, da će biti manji troškovi za građane, siromašni oslobođeni plaćanja takse.

Sa druge strane kritičari navode da će biti teže ostvarivanje prava za siromašne, da se sudske takse moraju plaćati unapred, da postoji opasnost po kritički nastrojene medije, opterećenje Vrhovnog kasacionog suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija