Aktuelno

Jedanaesti napad od početka godine, opljačkana crkva na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

13:46

Jedanaesti napad od početka godine, opljačkana crkva na KiM
Jedanaesti napad od početka godine, opljačkana crkva na KiM - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Noćas je opljačkana crkva u Velikom Ropotovu na Kosovu i Metohiji odakle je iz sefa uzeta veća količina novca što je 11 pljačka i skrnavljenje sakralnih objekata SPC od početka godine, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Pljačka crkve Svetih Arhangela dogodila se pola sata posle ponoći, iz krstionice je uzet sef koji je otvoren na groblju, a iz njega novac. Opljačkana veća količina novca bila je namenja za promenu poda u toj crkvi i izgradnji crkve u selu Pančela.

"Od početka godine do danas ukupno je opljačkano i oskrnavnjeno jedanaest pravoslavnih crkava i ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima SPC na Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz Kancelarije.

Ocenjeno je da na ovaj privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj do suživota i do stabilizacije situacije na terenu nije uopšte stalo. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u poslednje vreme na Kosovu i Metohiji sve učestaliji napadi na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan načina da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini.

"Država Srbija će nastaviti da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i da radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima", poručila je Kancelarija.

Komentari (0)

Srbija