Aktuelno

MUP formirao Radnu grupu za zaštitu imovine Ziđina: Za tri dana lopovi odneli bakar vredan 500.000 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

13:43

MUP formirao Radnu grupu za zaštitu imovine Ziđina: Za tri dana lopovi odneli bakar vredan 500.000 dolara
Tanjug/SERBIA ZIJIN COPPER GORICA, Tončev Vasilić - Copyright Tanjug/SERBIA ZIJIN COPPER GORICA, Tončev Vasilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je Radnu grupu za analizu stanja bezbednosti imovine Serbia Ziđin Kopera, saopštila je danas ta kompanija. Borska policija je za samo tri dana uhapsila četvoricu sugrađana zbog krađe otpadnog bakra u Ziđinu, zbog čega će biti uspostavljena tešnja saradnja sa policijom.

To podrazumeva i svakodnevne patrole između prve i druge smene, u vreme kada se najveći broj upada u krug kompanije i dogodi, ali i nasumično patroliranje u toku dana i noći.

Borska policija je 6, 7. i 8. aprila u tri odvojene akcije uhapsila četvoricu sugrađanina kod kojih je pronašla skoro 100 tona sekundarnog bakra ukupne vrednosti oko pola miliona dolara.

Prvi je, 6. aprila, uhapšen Boranin D.G. (55), kod koga je policija u dvorištu pronašla 93 tone i 480 kilograma bakarnih odlivaka, čija je vrednost procenjena na oko 400.000 dolara. Istog dana, ali u večernjim satima, u kombiju kojim je upravljao D.G. policija je pronašla još 286 kilograma žice i delova kablova, kao i 55 kilograma bakarnih limova i katodnih listova. I ta roba je, poput one koja mu je zaplenjena prepodne, vraćena Ziđinu.

Narednog dana, 7. aprila, uhapšena su braća T.G. (28) i M.G. (29), kod kojih je policija u kombiju pronašla 341 kilogram otpadne žice i limova, a dan kasnije, 8. aprila, zbog sumnje da je ukrao 1,1 tonu neprerađenog bakra pao je i Boranin R.S. (48).

Tanjug/Serbia Zijin Copper/ Gorica Tončev Vasilić

 

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru svima njima je, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega su, uz krivičnu prijavu, privedeni tužiocu.

"Nedavno je na državnom nivou formirana Radna grupa za analizu stanja bezbednosti imovine Serbia Zijin Coper, pa sam siguran da su ove vezane akcije hvatanja skupljača bakra rezultat njenog rada. Policijska uprava u Boru dobila je nalog da radnoj grupi koju je osnovao MUP Srbije pripremi određene podatke i izveštaje, pa je kompanija po tom osnovu uspostavila tešnju internu saradnju sa organima reda u Boru", kaže rukovodilac Sektora bezbednosti i zdravlja na radu u kompaniji Saša Perišić.

Patrole u međusmeni i tokom noći

Objašnjava da tešnja saradnja podrazumeva svakodnevne policijske patrole između prve i druge smene i nasumično patroliranje u toku dana i noći.

"Zbog toga, ali i zato što smo duž zida, kojim smo probali da zaštitimo ulaz u krug kompanije iz pravca starog borskog kopa, iskopali rov dubine i širine pet metara, broj upada u kompaniju konačno je smanjen", naveo je Perišić.

Tanjug/Serbia Zijin Copper/ Gorica Tončev Vasilić

 

Generalni direktor Serbia Zijin Copper Jian Ximing uputio je pismo zahvalnosti načelniku Policijske uprave u Boru Branislavu Stojadinoviću za nesebičnu podršku i pomoć u sprečavanju otuđenja i pronalaženju ukradene robe.

"Pravovremeno i pravilno postupanje prilikom sprečavanja otuđenja robe, pronalaska ukradene robe i dovođenja odgovornih pred lice pravde odraz je vaše sposobnosti, efikasne organizacije i visokog profesionalizma kada je suzbijanje kriminala u pitanju", Jian.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija