Aktuelno

Više od 20 mrtvih životinja u blizini Kikinde, tužilac čeka rezultate analize

Komentari

Autor: N. Kovačev

13/04/2022

-

22:15

Više od 20 mrtvih životinja u blizini Kikinde, tužilac čeka rezultate analize
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica - Copyright Društvo za zaštitu i proučavanje ptica

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je pre dva dana na njivi u blizini Kikinde pronađen otrovan orao krstaš, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštili su da su na istom području pronašli leševe više od dvadeset životinja. 

"Danas smo ponovo bili na terenu i sada nam je malo jasnije šta se dogodilo. Neko je na mrtve fazane stavljao otrov, a zatim ih ostavljao u lisičje rupe. Orao krstaš se otrovao tako što je jeo mrtvu lisicu", kaže za Euronews Srbija Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dodaje i da su pronađene i mrtve eje močvarice, gačci, čavka, lisice, šakal, te jedna lasica.

Teren su pretraživali timovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i mađarske organizacije "Bird life Hungary", kao i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, policija, te nadležna pokrajinska i republička inspekcija.

Mrtve životinje su sklonjene sa terena i odnete su na toksikološku analizu, napominje Ružić, dodajući da i nadležni tužilac čeka rezultate analize kako bi postupao po tom pitanju. 

"Za trovanje smo saznali kada je poljoprivrednik, koji je u okolini Kikinde pripremao njivu za setvu, primetio veliku mrtvu pticu. Pozvao je lokalnog lovočuvara i on je, naravno, shvatio o čemu se radi - da je u pitanju orao krstaš, strogo zaštićena i ugrožena vrsta. Ova ptica je stara otprilike dve godine i nije bila obeležena, pa ne znamo da li je reč o podmlatku iz preostalih gnezda orlova krstaša kod nas, ili je doletela", priča Ružić.

Da je gubitak svake jedinke krstaša ogromna šteta za našu prirodnu baštinu, poručili su ranije iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, pojašnjavajući da je trovanje divljih životinja jedna od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji.

"Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je više od 2.300 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima poput zloglasnog Furadana", navodi se u saopštenju Društva. 

U Srbiji je trenutno prisutno najmanje pet parova orlova krstaša i svi se gnezde u Banatu. 2016. godine taj broj je bio još manji, u Srbiji su tada bile prisutne svega dve jedinke ove strogo zaštićene ptice, koja se nalazi i na zastavi, odnosno nacionalnom grbu zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Bagoje

14.04.2022 23:19

Za medjuljdske odnose ih bili bas briga a kamoli za zivotinje Jos ako nisu njihovi.....

Srbija